Kancelarija za prevenciju narkomanije dijeli besplatne testove na drogu

Taj vid kontrole je prikladan za roditelje, kako bi na pravi način mogli da izvrše uticaj na svoje dijete
505 pregleda 0 komentar(a)
test droga narkotest, Foto: Luka Zeković
test droga narkotest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.04.2012. 16:12h

Roditelji koji sumnjaju da njihovo dijete koristi neku od psihoaktivnih supstanci, u Kancelariji za prevenciju narkomanije Glavnog grada, mogu dobiti testove na deset vrsta droga, ali i stručne savjete kako da utiču na njega i pomognu mu u prevazlaženju bolesti zavisnosti.

"Građani mogu besplatno dobiti takozvane Panel testove, jednostavne za primjenu, kojima se utvrđuje zavisnost od droge. Taj vid kontrole je prikladan za roditelje, kako bi na pravi način mogli da izvrše uticaj na svoje dijete. Apelujemo na sve koji imaju i najmanju sumnju da nam se obrate, jer je sve anonimno i zasnovano na aposlutnom povjerenju" istakla je direktorica Kancelarije Slavica Raičević.

Rijetki su oni koji im se obraćaju za pomoć, a koji su već u problemu, te Raičević apeluje na osobe koje koriste neku od droga, da posjete Kancelariju, gdje će im pomoći na putu ka izliječenju.

Raičević je navela da nakon stagnacija rada Kancelarije protekle dvije godine, ta ustanova koja radi u okviru Sekretarijata za socijalno staranje, namjerava ponovo da uspostavi dobru saradnju sa roditeljima, a posebno samim zavisnicima.

"Godišnje podijelimo oko 400 testova. Roditelji kod kojih postoji sumnja uglavnom uzmu test, ali nakon toga više ne žele da sarađuju. Stoga je najbitnije da sa njima uspostavimo usku saradnju, steknemo njihovo povjerenje, jer im možemo pružiti značajnu pomoć u prevazilaženju tog problema" naglašava Raičević.

Kancelarija sarađuje sa svim zdravstvenim ustanovama i rehabilitacionim centrima, poput onoga na Kakarickoj gori, te po njenim riječima, pomaže zavisnicima da dobiju adekvatnu zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć.

Roditelji dolaze sa sumnjom

"Roditelji u Kancelariju uglavnom dođu sa sumnjom,uzrujani zbog promijena ponašanja svoje djece.Većinom se interesuju kako da testiraju svoje dijete, na koji način da razgovaraju sa njim, šta dalje da preduzmu u liječenju.Razgovor sa njima, što je najbitnije, apsolutno je anoniman i povjerljiv", obijasnila je Raičević.

Savjesni roditelji, kako je dodala, prate ponašanje svog dijeteta i obično reaguju na samom početku njihovog problema, a nerijetko donesu sumnjivu supstancu koju zateknu kod dijeteta ili pribor kojim je droga konzumirana, na provjeru.

Rijetki su oni koji im se obraćaju za pomoć, a koji su već u problemu, te Raičević apeluje na osobe koje koriste neku od droga, da posjete Kancelariju, gdje će im pomoći na putu ka izliječenju.

Ta ustanova uskoro će izraditi veb sajt, koji će pružiti mladima program prevencije i savjete za pomoć.

Zainteresovani građani Kancelariju mogu posjetiti svakog radnog dana od osam do 16 sati u zgradi starog preduzeća Vodova, u ulici Vuka Karadžića ili se interesovati putem broja telefona 020 447 122.

Predavanja učenicima

U saradnji sa podgoričkim školama Kancelarija je počela da organizuje edukativna predavanja učenicima o prevenciji narkomanije.

"Nažalost droga je prisutna kod srednjoškolaca, pa i osnovaca.Prošlog mjeseca održano je predavanje učenicima Gimnazije, uskoro ćemo posjetiti i srednju Ekomomsku, a potom i ostale gradske i progradske škole.Uz stručno predavanje koje drži psiholog i socijolog, praktikujemo da svoja iskustva učenicima srednjih škola prenese i neki od bivših zavisnika",obijasnila je Raičević.

Posebnu pažnju kako je dodala posvećuju interaktivnom radu sa učenicima, koji mogu dobiti odgovore na sva pitanja koja ih interesuju u vezi bolesti zavisnosti.

Glavni grad predvidio je ove godine 20.000 eura za realizaciju aktivnosti Kancelarije iz oblasti prevencije narkomanije, koje osim stručne pomoći predviđaju saradnju sa drugim ustanovama, organizovanje različitih kvizova i takmičenja, te obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv narkomanije.

Bonus video: