Kancer ima 26 mališana u Crnoj Gori

“Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je od malignih bolesti oboljelo 26 djece, skoro duplo više dječaka (65,38 odsto), nego djevojčica"
53 pregleda 1 komentar(a)
žena, kancer, bolnica, Foto: Shutterstock
žena, kancer, bolnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2018. 15:16h

Od malignih bolesti u Crnoj Gori oboljelo je 26 djece, od kojih je duplo više dječaka, pokazuju posljednji podaci.

To je juče saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

“Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je od malignih bolesti oboljelo 26 djece, skoro duplo više dječaka (65,38 odsto), nego djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata do 19 godina su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi”, saopštili su.

Iz Instituta su kazali da je, prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, prijavljeno da svjetska stopa raka u djetinjstvu raste.

“U svijetu od nekog oblika maligniteta godišnje oboli više od 160 hiljada djece do 14 godina, odnosno oko 80 hiljada djece od 15 do 19 godina“, rekli su. Iz Instituta su kazali da je malignitet drugi po učestalosti uzrok smrti kod djece do 14 godina, uprkos dobrim rezultatima liječenja i ranom otkrivanju, ali i da stopa preživljavanja u prosjeku dostiže 84 odsto u državama sa visokim standardom.

U saopštenju Instituta piše da mnogi slučajevi kancera kod djece ostaju neotkriveni i neprijavljeni zbog nedostatka registara u velikom broju zemalja.

Upozorili su na osnovne simptome na koje roditelji i izabrani doktori treba da obrate pažnju.

„To su bljedilo, pojava modrica, krvarenje, čvorići neobjašnjive etiologije, naročito bezbolni, bez groznice i drugih znakova infekcije, neobjašnjivi gubitak težine, nepovezan sa drugim oboljenjima ili stanjima, uporna i ponavljana groznica, uporni kašalj, kratkoća daha, noćno znojenje“, piše u saopštenju. Dodaju da su simptomi i promjene na oku, gubitak vida, bijela zenica, oteklina na stomaku, glavobolja...

Iz Instituta su rekli da roditelji, ako uoče neki od simptoma i promjena kod djeteta, da se odmah jave izabranom ljekaru.

Bonus video: