„Karnevalske majske večeri“ najavljuju novo budvansko ljeto

Manifestacija se prvi put održava u prijestonici crnogorskog turizma i trajaće od 28. aprila do 6. maja
74 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2018. 14:55h

Turistička organizacija opštine Budva, uz podršku nevladinih organizacija i lokalne samouprave, pripremila je za sve goste budvanske rivijere raznovrstan program tokom prve sedmice maja.

Manifestacija „Karnevalske majske večeri“ koja se prvi put održava u prijestonici crnogorskog turizma trajaće od 28. aprila do 6. maja i objediniće niz raznovrsnih dešavanja.

Tim povodom danas je održana konferencija za novinare u Budvi kojoj su prisustvovali Veselin Marković, potpredsjednik Opštine Budva, Mladen Franović, v.d. izvršnog direktora Turističke organizacije opštine Budva, Marija Pjerotić, predsjednica NVO “Feštađuni”, Marko Marković, predstavnik Gradske muzike Budve i Željko Vasović, predstavnik benda “The Grupa”.

“Mi u lokalnoj upravi imamo želju da u svim segmentima u Budvi učinimo makar mali korak naprijed”, istakao je Veselin Marković, potpredsjednik Opštine Budva i dodao: “Ovdje mi se čini da smo učinili jedan veliki, ogroman korak u odnosu na sve ono što smo do sada imali, iako je i prethodnih godina, pa čak da kažem i decenija, Karneval u Budvi bio manifestacija prepoznata u Crnoj Gori, regionu, pa i šire. Ove godine će ona na pravi način otvoriti turističku sezonu u gradu koji čini više od polovine crnogorskog turističkog proizvoda”.

Franović je naglasio da je namjera da već naredne godine proljeće u Budvi bude u znaku pjesme, igre i veselja.

“Sinergija Turističke organizacije, lokalne samouprave, turističke privrede i građana i ovoga puta je prepoznata na pravi način i mislim da je ovo početak nečega što u našem gradu može da traje i čitav mjesec”, rekao je Franović.

Karnevalske svečanosti počeće već u subotu, 28. aprila, tradicionalnim abrumom – pozivom na karneval kroz Petrovac i Pržno i hotele “Splendid” i “Tara”.

Muzički dio programa otvoriće, na maloj bini pored hotela “Majestic”, crnogorska pop pjevačica Nina Žižić, koncertom 29. aprila, a sljedećeg dana predstaviće se grupa “Perper”.

Predstavnici NVO “Feštađuni”, osnivači karnevala, uz podršku grupa iz Italije i Hrvatske 1. maja u večernjim satima na veliku međunarodnu feštu će pozvati starograđane i ugostitelje iz neposredne okoline, koji će tom prilikom, kao i prethodnih godina, ispred svojih domova i lokala pripremiti posluženje za sve članove vesele abrumaške povorke. Program će se nastaviti na trgu ispred Starog grada nastupima samba plesačica iz novosadskog “Mantock” centra i benda “The grupa” iz Budve.

Velika povorka XVI međunarodnog karnevala koji se ove godine održava pod sloganom “Prava ljubav nikad ne promaši”, predvođena Gradskom muzikom Budve i mažoretkama, krenuće budvanskim ulicama 2. maja od 20 sati.

Za dobar provod do ranih jutarnjih sati ove večeri će se pobrinuti i “Big band Dejana Petrovića”.

“Sa ponosom mogu da kažem da imamo najbolji i najveći karneval u regionu”, istakla je na konferenciji za novinare Marija Pjerotić, predsjednica NVO “Feštađuni”, koji su ujedno i osnivači karnevala.

“Već imamo 48 prijavljenih grupa iz Italije, Austrije, Bugarske, Rusije, Albanije, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Bosne i Hercegovine. Iz Crne Gore će nam doći prijatelji iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Podgorice i Tuzi. Očekujemo više od 1.200 učesnika u velikoj povorci” – rekla je predsjednica “Feštađuna” ujedno predstavivši prisutnim predstavnicima medija i novu karnevalsku masku “Izvor života” koja simbolizuje sunce i četiri godišnja doba.

U cilju promocije još jednog nezaboravnog ljeta u Budvi, Turistička organizacija opštine Budva pripremila je i niz događaja na glavnom gradskom trgu sve do 6. maja (nedjelja).

U četvrtak, 3. maja građanima Budve i njihovim gostima će se predstaviti učesnici Međunarodnog folklornog festivala, u organizaciji Kultunog centra “Stara Budva”, najprije defileom budvanskim šetalištem, a potom i igrama na glavnoj bini. Etno zvuk će, nakon njihovog nastupa, upotpuniti koncert grupe “Zora” iz Bara.

Festival će biti nastavljen i sjutra veče, u petak 4. maja, a oko 22 sata je planiran koncert lokalnog benda “The Grupa” i popularne srpske pjevačice Nevene Božović.

Koncert budvanske gradske muzike, sa evergreen repertoarom, održaće se 5. maja u 21 sat na glavnom gradskom trgu, a nakon njih će nastupiti regionalna zvijezda Toni Cetinski.

Šestog dana maja (nedjelja) planirana je velika dječija povorka, koja bi trebalo da u 10 sati krene ispred starog vrtića, a mališani će nakon predstavljanja svojih koreografija ispred glavne bine uživati u predstavi i koncertu dječijeg hora „D – moll“ iz Podgorice.

Organizatori cjelokupne manifestacije su Turistička organizacija opštine Budva, Opština Budva i NVO “Feštađuni” u saradnji sa Kulturnim centrom “Stara Budva” i hotelom “Majestic”.

Galerija

Bonus video: