Kastratović: Ne želim rijeke u cijevima

1384 pregleda 1 komentar(a)
Kastratović
Kastratović

Povodom teksta „Protiv smo mHE od početka“ u kojem je izvršna direktorica NVO Green Home Nataša Kovačević reagovala na ranije tvrdnje iz NVO “Perućica”, odgovorio je predsjednik NVO “Perućica” Milan Kastratović.

“Povodom tvrdnji da sam iznio neistinite, netačne tvrdnje i gdje sam bio kada su se gradile mHE, dužan sam saopštiti da je NVO Perućica, aktivna četiri godine i reagovala je prije početka gradnje mHE, obraćajući se na sve državne relevantne adrese, svim ambasadama u Crnoj Gori, poslanicima Evropskog parlamenta i Evropskoj komisiji u Briselu. Mi smo organizovali izložbu fotografija za spas rijeka u KIC „Budo Tomović“ i obilazak za spas rijeke Mojanske, gdje su nam bili gosti iz Gusinja, Plava, Murina, Andrijevice, Berana i Bijelog Polja. Za Vašu informaciju, ljudi koji su nama pružali podršku ne dozvoljavaju dalju gradnju.

Što se tiče Vas gospođo Kovačević niko vam ne osporava da ste učestvovali u javnim raspravama, jer ste uredno obavještavani, ali nijesam čuo da ste javno osporili bilo koji koncesioni akt. Jedno je davati komentare, a drugo je reagovati po imenu i prezimenu. Istina je da ste učestvovali u radionicama koje je organizovala Evropska komisija, ali je i istina da nikada nijeste prenijeli zaključke tog skupa crnogorskoj javnosti, a koje smo mi dobili direktno od šefice dr Madline, iz Evropske komisije, sa kojom smo imali direktnu komunikaciju, a čije mišljenje bi imalo i tekakav uticaj na javno mnjenje u Crnoj Gori.

Tvrdite da ste neprofitna i volonterska organizacija i da nemate profita. Što se tiče profita stvarno ga nemate jer sve što imate Vi i potrošite. U vašim bilansima jedini prihodi su upravo od donacija, 2016. godine od 443.314 eura, 2017 - 299.644 eura, 2018 - 231.834 eura. U 2018. godini ste iskazali troškove zarada 46.861 eura i troškove usluga i reprezentacije u iznosu od 93.815 eura. Toliko o Vašem volonterizmu, stvarno radite bez pare i dinara. Prihodi NVO Perućica za 2018. godini je nula eura i mi to profesionalno radimo bez gubitaka.

Vaš navod da sam izjavio da nijesam protiv izgradnje mHE je istina, ali ne na ovaj način, gdje rijeka treba da teče 14 km ispod zemlje. Zastupnik sam mišljenja da treba praviti mala jezera koja bi uljepšavala ambijent, pružila šansu za razvoj turizma, izgradnju ribnjaka i omogućivala zaposlenost po tom osnovu.

Uvažena gospođo Kovačević, ne slažem se s Vama da mHE ovoga tipa (stavljanje rijeke u cijevi) mogu biti održivi razvoj za bilo koju sredinu, imajući u vidu uništenje biljnog i životinjskog svijeta i poremećaja mikro klime. Moram da vam priznam da najbolje ne znam šta su megavati ili gigavati, ali zasigurno znam šta je rijeka i ko sve zavisi od nje, i to su naše profesionalne reference. To da ste nudili saradnju je istina, ali i treba da kažete zašto do nje nije došlo. Mi smo od Vas tražili da nam se pridružite i Vi podnesete krivičnu prijavu radi uništenja prirode. Nikad nam se više nijeste javili.

Moram da se vratim na onu tvrdnju, da se Vi bavite politikom, pošto se u tekstu pitate za čije interese i uz čije instrukcije sve ovo radimo. Pogrešna adresa gospođo Kovačević, mene je nemoguće tiketirati po osnovu politike i patriotizma. Što se tiče profesionalnih referenci ja ih nemam, ali sam dijete sa sela, koje je odraslo uz rijeku i prirodu i danas posjećujem svoj zavičaj i borim se za njega i moram da Vas pitam imate li Vi vaš i imali u njemu rijeka?”, naveo je Kastratović.

Bonus video: