Kastro će vladati dok god ga žele Crmničani

Predsjednik Mjesne zajednice Crmnica reagovao povodom kritika poznatog virpazarskog ugostitelja Nenada Petranovića Badanja
327 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 18:33h

Predsjednik Mjesne zajednice Crmnica Đuro Marković kazao je da “Crmnica neće tražiti samostalnost” i da će “Kastro vladati dok to bude volja Crmničana”.

Reagujući na tekst “Crmnica će tražiti samostalnost”, objavljen u “Vijestima” u kojem poznati ugostitelj iz Virpazara Nenad Petranović Badanj govori o problemima te varoši, za Markovića kaže da vlada od kad i Kastro i da je dobar sa svim bivšim, sadašnjim i budućim gradonačelnicima Bara, Marković je rekao da je u Crmnicu u posljednjih deset godina uloženo više nego u bilo koju od dvanaest mjesnih zajednica Bara.

“Popločali smo Staro jezgro Virpazara, obnovili česmu, izgradili javnu rasvjetu, centar za posjetioce u kojoj je smještena Turistička agencija Opštine Bar i dio Nacionalnog parka, prirodnjački muzej... Izgradili javni WC, izgradili i popločali kej, obnovili pijacu, obnovili i završili rekonstrukciju radne prostorije MZ Crmnica i Mjesne kancelarije Virpazar, izradili kanalizacioni sistem, postavili dvije nove trafo-stanice. Od nekada zapuštenog i prašnjavog Virpazara napravili smo varošicu Virpazar u kojem se svakom posjetiocu, gostu mili doći da popije kafu, ruča i uživa u prelijepom ambijentu”, kazao je Marković i nabrojao što je sve urađeno u 23 sela i zaseoka Crmnice.

“Za sve ovo utrošena su milionska sredstva Opštine Bar i Crne Gore. Međunarodne donacije GTC-a i drugih donatora, pa ako je sve to tako, a jeste, u čije ime Nenad Petranović zvani Badanj ili kako ga neki nazivaju - virpazarski Menklaud traži samostalnost”, pitao je Marković.

"Mala bara, mnogo krokodila”

On smatra da je u pitanju sukob interesa ili “mala bara, mnogo krokodila” jer u Virpazaru, na tako malom prostoru, postoji deset kafana čiji vlasnici smatraju da je Virpazar njihov i ničiji više:

“Raširili oni stolice, stolove, pinjate, kazane, štandove, brodove, brodice tako da se javnim površinama ne može proći. Smatraju to svojom prćijom. Navodno zakupe par kvadrata javne površine za terase, a koriste znatno više.

Nenad Petranović Badnjar

Žale se da turisti ne mogu ući u Virpazar i da je posjeta slaba, a u prošloj godini preko 40.000 turista ušlo je u Virpazar po zvaničnim kartama koje je izdao NP 'Skadarsko jezero'.

Istina svrate oni u market "Voli" kupe sendviče i sokove i u parku odmore i uživaju u prelijepom ambijentu. A zašto? Razlog je u visokim cijenama ugostiteljskih usluga pića i hrane i vožnja Skadarskim jezerom. Korisnici tih usluga kažu da bi za te pare dobili mnogo kvalitetniju uslugu u hotelima visoke klase i kategorije duž primorja i okruženja”.

Brzo bi da ulovi u mutnom

Festival vina i ukljeve, za koji je Petranović kazao da je “parada pijanstva i kiča”, preteča je svih festivala te vrste na području Crne Gore, tvrdi Marković.

“Festival po kojem je Crmnica dobila imidž i prepoznatljivost, za koga se čulo mimo granica Crne Gore jedan je od najljepših festivala koji se održava u Virpazaru, a koji posjete od tri do pet hiljada ljudi iz Crne Gore i okruženja. Pored vinogradara Crmnice i Crne Gore tu su vinogradari Srbije, Makedonije, Albanije, Republike Srpske... Organizator za taj dan gratis obezbijedi veću količinu vina i ribe, pa je skučen prostor nekim ugostiteljima među njima i kafani "Badanj" da na brz i lak način ulovi u mutnom. Ugostitelji u njega ne ulažu ama baš ništa sem svijetle tačke hotela "Pelikan”, kazao je Marković.

Ugostitelji varaju goste

Marković je saglasan sa Petranovićem da mu mandat dugo traje:

“Da se ta funkcija plaća, ne bi mene dopala, a pošto je rad volonterski, nema navalice, pa ni zainteresovanih. No, ako budem bacao onaj bidermajer, gledaću da ga bacim tako da ga uhvati Badanj. Jedino tako bi imao šansu da mu se ispuni želja da bude šef MZ”.

Marković tvrdi da crmnički ugostitelji gostima nude “crmničko vino”, kupljeno u “Plantažama”, svježu ribu zaleđenu još od zabrana, crmnički luk iz Kruševca, ulje i masline iz Albanije...:

“Neće biti da je za to kriva MZ. Istina, biblioteka je srušena i biće obnovljena a zašto nije i do sada, pa zato što je donesena uredba da se u jeku turističke sezone ne gradi, ali ta ista biblioteka svojevremeno uzurpirana od strane kafane "Badanj" da se u njoj skladišti ugostiteljski mobilijar i da služi za kuhinju dok nije propao krov. Ne znamo da li žali "Badanj" za bibliotekom ili ostavom. Prije će biti ovo drugo jer koliko mi znamo knjiga mu nije bila jača strana”.

Galerija

Bonus video: