Kastro: Kuba može sarađivati sa SAD ako poštuju njen suverenitet

"Nećemo činiti ustupke koji ugrožavaju naš suverenitet i nezavisnost", rekao je Kastro
3 komentar(a)
Raul Kastro, Foto: Reuters
Raul Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2017. 08:10h

Kubanski predsjednik Raul Kastro izjavio je da bi njegova zemlja mogla nastaviti da saradnju sa SAD i pregovore sa novom administracijom na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom, ali pod uslovom da Vašington poštuje suverenitet Kube.

"Kuba i SAD mogu da sarađuju na civilizovan način. Želimo normalizaciju odnosa sa Vašingtonom, ali nećemo činiti ustupke koji ugrožavaju naš suverenitet i nezavisnost", rekao je Kastro sinoć na samitu lidera zemalja Centralne i Južne Amerike u Dominikanskoj Republici.

Glavne teme samita bile su Trampova imigraciona i trgovinska politika i njegove kritike na račun otopljavanja odnosa između Kube i SAD za koje se zalagao prethodni američki predsjednik Barak Obama.

Tramp je u srijedu potpisao dekret o početku izgradnje zida duž granice SAD i Meksika, što je izazvalo zabrinutost mnogih zemalja učesnica samita koje su najavile da će preduzeti mjere protiv te odluke i pozvali na zaštitu prava imigranata.

Predsjednik Salvadora Salvador Sančes rekao je da će njegova zemlja učiniti sve da se suprotstavi tim promjenama, a ekvadorski predsjednik Rafael Korea pozvao je sve da "zauzmu jasnu poziciju u zaštiti ne samo imigranata iz Centralne i Južne Amerike, već i iz drugih djelov svijeta".

Čileanski predsjednik Eraldo Munjos izjavio je na prvom sastanku učesnika samita iza zatvorenih vrata da se zemlje regiona "zalažu za integracije, otvaranje granica i zaštitu svojih interesa u oblasti slobodne trgovine".

Munjos i predsjednici Meksika i Kolumbije, Enrike Penja Nijeto i Huan Manuel Santos, u poslednjem trenutku su otkazali učešće na samitu, kojem je prisustvovalo 10 šefova država i dvojica premijera.

Bonus video: