Katić: Novljani se pridržavaju privremenih mjera i preporuka

On je rekao da kada su u pitanju namirnice i ljekovi, u Herceg Novom nemaju većih problema sa snabdijevanjem
2128 pregleda 1 komentar(a)
Katić, Foto: Slavica Kosić, Slavica Kosić
Katić, Foto: Slavica Kosić, Slavica Kosić

Građani Herceg Novog pridržavaju se privremenih mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), rekao je predsjednik te opštine Stevan Katić i dodao da u tom gradu nedostaje medicinska zaštitna oprema.

On je rekao da kada su u pitanju namirnice i ljekovi, u Herceg Novom nemaju većih problema sa snabdijevanjem.

„U Herceg Novom se građani u najvećem broju pridržavaju izdatih privremenih mjera i preporuka, obaviješteni su o njima i razumiju njihov značaj. Ono što je u deficitu u našem gradu, i ne samo u našem, svakako su zaštitne maske, rukavice i oprema“, kazao je Katić agenciji MINA.

Katić je ocijenio da zajedno organi i službe intenzivno primjenjuju mjere i preporuke koje je donio NKT kao i onih koje je usvojio Opštinski tim za zaštitu i spasavanje.

„Herceg Novi svoju odgovornost pokazuje ponašanjem građana, djelovanjem lokalnih službi, preduzeća i ustanova, kao i brojnih dobrovoljaca koji nastoje da doprinesu zaštititi zdravlja građana i suzbijanja širenja koronavirusa“, rekao je Katić.

Kako je kazao, u Herceg Novom se na stotine ljudi nalazi u karantinu i samoizolaciji i taj broj je sve veći.

„U našem gradu trenutno su četiri osobe zaražene koronavirusom. Nažalost, prvi preminuli u Crnoj Gori je jedan naš sugrađanin“, naveo je Katić.

Prema njegovim riječima, Opštinski tim za zaštitu i spasavanje svakodnevno nastoji da obezbijedi što veće količine dezinfekcionih sredstava i potrebnu medicisku opremu.

„U tome će nam pomoći i donacija pobratimskog grada, kineskog Hđina koja je poslata i očekujemo da stigne u Herceg Novi“, naveo je Katić.

Katić je rekao da Službe komunalne policije svakodnevno kontrolišu poštovanje privremenih mjera, posebno okupljanje na dječijim igralištima, sportskim terenima, otvorenim teretanama, parkovima.

Kako je neveo, u Herceg Novom su pojačane kontrole u dijelu koji se odnosi na rad ugostiteljskih objekata i trgovina.

Katić je kazao da je do sada podnešeno devet krivičnih prijava, zbog kršenja mjera samoizolacije, rada ugostiteljskih objekata i vožnje sa više od dvije osobe u vozilu.

Kako je objasnio u toj opštini je uvedena redovna dezinfekcija, koju obavljaju gradska komunalna preduzeća i Služba zaštite i spasavanja.

„U okolini dva karantina u Igalu obavlja se dezinfekcija dva puta dnevno“, kazao je Katić.

On je naveo da će u Herceg Novom biti urađena dezinfekcija prostora ispred banaka, pošti, apoteka, pekara, kao i u mjesnim zajednicama po rasporedu o kojem će građani biti obaviješteni.

„Sve službe, preduzeća i ustanove brinu o dezinfekciji u svojim objektima. Skupštinama stanara naloženo je da redovno obavljaju dezinfekciju u stambenim zgradama", kazao je Katić.

Kako je naveo, Opštinski tim za zaštitu i spasavanje usvojio je i zaključak da veliki trgovinski lanci treba da redovno dezinfikuju prostore ispred svojih objekata i kontrolisaće poštovanje te mjere.

Katić je rekao da su svi potrebni resursi lokalnih organa i službi na raspolaganju za što efikasniju realizaciju dogovorenih zadataka, a u cilju zaštite građana Herceg Novog.

On je apelovao na građane održavaju socijalnu distancu, da ostanu kod kuće, poštuju preventivne mjere i preporuke i da se informišu iz zvaničnih izvora

„Herceg Novi, Crna Gora i cijeli svijet u ovom trenutku imaju jedan cilj i jednog neprijatelja – samo disciplinom, dobrom organizacijom i solidarnošću iz ove borbe možemo izaći kao pobjednici“, kazao je Katić.

Bonus video: