Katnić: Neće da se bave poljoprivredom i zanatom, nego bi da budu mafijaši

"Kažem da je Crna Gora ne zarobljena, nego demokratska i pravna država. Molim da se ne smiju ovi kojima se ne sviđa moj odgovor", rekao je Glavni specijalni tužilac
34355 pregleda 92 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Jelena Jovanović
Sa konferencije, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 10.03.2020. 14:07h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da je korupcija na lokalnom nivou uvijek u fokusu počinilaca krivičnih djela koje Specijalno državno tužilaštvo istražuje, iako dio krivičnih djela iz oblasti korupcije na lokalnom nivou ostaje u nadležnosti osnovnih i viših tužilaštava.

To je kazao na konferenciji "Smjestimo korupciju u muzej", koju je organizovala NVO Centar za građansko obrazovanje, naglašavajući da je korupciju na lokalnom nivou SDT istraživalo u Budvi, Baru, Beranama...

"Čini mi se da smo sa svim ovim postigli da korupcija bude eksces u našem društvu", rekao je on.

Dodao je da su u borbi protiv korupcije svi elementi institucija jedinstveni.

Od 3. jula 2015. godine do 1. januara 2020. godine SDT je donijelo 108 naredbi o sprovođenju istrage protiv 889 fizičkih i 252 pravna lica, rekao je Katnić.

On nije dozvolio moderatorki Jeleni Ćorluki da da riječ drugim učesnicima, jer je "planirao da završi izlaganje".

Katnić je kazao da je u proteklom periodu podnijeto 20 prijava protiv tužilaca, 85 protiv sudija.

Na slajdu koju je prezentovano piše da je u istom periodu podnijeto 17 prijava protiv ministara, dvije protiv predsjednika Vlade, tri protiv potpredsjednika Vlade, 16 protiv predsjednika Opština.

Katnić se na kraju izlaganja izvinio, objašnjavajući da je morao da prezentuje rezultate u cjelosti, jer je tužilaštvo važno za borbu protiv korupcije.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za sprečavanje korupcije, Savo Milašinović, kazao je da kada su u pitanju rezultati, zaposleni u lokalnim samoupravama treba da prihvate plan integriteta kao nešto svoje.

Marković: Korupcija u Budvi srasla s jednom partijom

Potpredsjednik Opštine Budva, Marko Marković, kazao je da je korupcija u Budvi srasla sa jednom partijom i da je bio stvoren mehanizam kojim se pljačkala imovina građana.

Istakao je da nije ponosan na sve ono što se dešavalo ranije u Budvi. Dio toga je procesuiran, a dio nije, kazao je on.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih, istakao je da u državama koje su svele korupciju na minimum građani žive dobro, a da u Crnoj Gori ima ogromnog klasnog raslojavanja.

Jedna od osnovnih stvari da bi se izborili protiv korupcije je da promijenimo pristup tome, jer je često da se kod nas kaže "bio je na poziciji, a ništa za sebe nije izborio"...

Rekao je i da je u mentalitetnom smislu kod nas prisutno pravdanje zloupotreba rečenicom da nije moguće "med vrcati, a prste ne polizati".

Kazao je da je, međutim, najvažnije izabrati prave kadrove i adekvatno ih nagraditi, kako ne bi bili podložni korupciji.

Tadić Mijović: Porazni rezultati u borbi protiv korupcije

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) Milka Tadić Mijović kazala je da nema borbe protiv korupcije na lokalnom nivou, ako ne udarimo u temelj...

"I sam Katnić kazao je da nema ni udaljenih sumnji kada su u pitanju - prvi milion, slučaj Telekom... I sami vidimo kako se završio slučaj Budva - sin i otac su na slobodi, uskoro će zastariti kazna i oni će moći slobodno da se vrate u Crnu Goru", kazala je ona.

Rekla je da to nameće pitanje motiva istraživanja i procesuiranja korupcije u Budvi, odnosno da li je to bio samo obračun sa jednom partijskom frakcijom koja je mogla da ugrozi drugu.

Kazala je i da su rezultati u borbi protiv korupcije porazni.

Katnić je kazao da se ona vratila na početni položaj i da sumnja da je to sukob frakcija.

"Pravo je nauka... Mi se borimo protiv društvene bolesti, procijenili smo da je ona najveća u Budvi i djelovali smo u Budvi...Ne postoji mogućnost da se desi ono o čemu je govorila uvažena koleginica, možda tamo negdje postoje neke frakcije...", kazao je on.

"Kad me citiraju, neka me tačno citiraju, rekao sam da ne postoji udaljena sumnja u vezi kuće za Goricu, nema udaljene sumnje u vezi master i viza kartica, a što se tiče Telekoma jasno je iznešena šema", kazao je on.

Kazao je da su u slučaju WTE u toku vještačenja.

"Milion je saopštio, priznao i taj milion eura pošto nije imao da vrati, obezbijeđen je nekretninama", kazao je Katnić odgovarajući Ćorluki šta je sa tri miliona za koje je direktor WTE u tužilaštvu rekao da ih je dao Svetozara Maroviću.

"Preduzeo sam sve što je bilo moguće"

Bivša viceguvernerma Irena Radović pitala je Katnića što je sa 22 miliona eura prelivene iz džepova građana, koji su tokom privremene uprave u Atlas banci otišle u džepove privilegovanih.

Pitala ga je i da li osjeća svoju odgovornost zbog nedopustivo niskog poverenja građana u tužilaštvo.

"Vi se ponašate kao jedan rimski glavešina koji je Isusu Hristu nemetnuo ideju da će biti car Jevreja... Slušao sam da sad prigovaraju Isusu Hristu da nije saopštio jasno da ne želi biti car Jevreja. Vi ste kazali da je Crna Gora zarobljeno društvo, a onda me pitate to. Kažem da je Crna Gora ne zarobljena, nego demokratska i pravna država. Molim da se ne smiju ovi kojima se ne sviđa moj odgovor", kazao je on.

"Preduzeo sam sve što je bilo moguće u borbi protiv organizovanog kriminala. SDT je institucija kojoj se veruje. To su činjenice. Ja vam kažem da je to 35 kriminalnih grupa, koji imaju stotine miliona... Više ni kriminalne organizacije koje deluju širom svijeta ne mogu da djeluju jer mi imamo dobru organizaciju i dobru saradnju sa partnerskim službama...

Dvadeset tona su oko dvije milijarde, i sigurno da tako nešto ne odgovara da ih jedna organizacija spriječava u tome", kazao je on.

Tadić Mijović mu je kazala da izgleda, kao je to Zoran Đinđić jednom rekao za Srbiju, "mafija u Crnoj Gori ima državu".

"Hvalite se rezultatima u borbi protiv trgovine narkoticima, a Crna Gora je postala planetarno popularna po švercu droge... Pričate o rezultatima, a na ulicama Crne Gore svakodnevno se ubijaju ljudi, imamo nevine žrtve, ratuju dvije kriminalne grupe koje su se otrgle kontroli", kazala je ona.

Podsjetila je i da su samo u Crnoj Gori pale optužnice protiv narko bosova.

Katnić joj je odgovorio da Crna Gora ne švercuje drogu, već pojedini mornari.

"Neće niko da se bavi poljoprivredom, zanatom, da popravlja cipele... Hoće da pet dana nedjeljno žive moderno, supruga, izlasci, a dva dana da bude mafijaš", kazao je Katnić.

"Ovo tužilaštvo ne zavisi ni od Katnića, bez obzira da li ću ja tu biti naredne četiri godine ili četrdeset, mada teško biološki, pa ni da sam sa Galapagosa", kazao je on.

Pozvao je Duška Kneževića da se vrati i da uzme tri branioca ili koliko hoće.

"Meni jedan poslanik kaže - Vi ste za to krivi, a on piše saopštenja za javnost šefu kriminalne grupe protiv kog su podnijete optužnice", kazao je Katnić i najavio da mora ići.

Katnić je Džemalu Peroviću kazao da mu je oprošteno što su ga "spalili" na jednom skupu.

Maraš: Čestitao bih, da nisu i Marović i Knežević van države

Direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, Vuk Maraš, je kazao Katniću da bi mu čestitao na slučajevima pokrenutim protiv Svetozara Marovića i Duška Kneževića da obojica nisu van Crne Gore.

On je Katniću rekao da od njega svi očekuju bolje rezultate, a naročito oni koji žive u naseljima u kojima eksplodiraju automobili.

Pitao ga je kada će se baviti time da više ne bude likvidacija, ali i gdje su pare od droge...

"Vi djelujete kao Nostradamusi i vjerujete da će doći sudnji dan. Ja djelujem na sljedeći način. Procenjujem da li će biti kometa, ili će Sunce postati crvena mrlja", kazao je Katnić.

Nabrojao je što je sve SDT otkrilo, ali i da je i dalje ugrožen.

Kazao je da operativne informacije pokazuju da je bomba koja je eksplodirala u Dalmatinskoj ulici, a u kojoj je stradao Đorđije Božović, bila namjenjena nekome.

Marašu je preporučio da se prijavi za Glavnog specijalnog tužioca ako misli da može bolje.

Potpredsjednik Opštine Budva kazao je Katniću da nije impresioniran njegovim rezultatima u Budvi, jer je samo iz tog grada iznijeto tri puta više novca nego što je SDT naplatilo.

Kazao mu je i da je predmet WTE pet godina u SDT-u.

Katnić je najavio da će ispitati kako je trošen novac građana Evropske unije koji je utrošen za projekat uspostavljanja Sinjajevine regionalnim parkom prirode.

Odgovarajući Markoviću rekao je da je jedan od rijetkih koji nije glasao DPS i da nema problema da komunicira sa rukovodstvom Budve.

Bonus video: