Kazne zbog radnog vremena i do 10.000 eura

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović na javnu raspravu je stavio i Nacrt odluke o izmjenama i dopunama DUP-a “Konik-Stari aerodrom” - faza III, koji obuhvata površinu od 37,44 hektara
102 pregleda 0 komentar(a)
bašta, kafić, Foto: Luka Zeković
bašta, kafić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.05.2015. 19:43h

Dopunom Odluke o radnom vremenu za pravna lica su predviđene kazne od 150 do 10.000 eura, što je usklađeno sa rasponom kazni, utvrđenih Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.

Preduzetnici će biti kažnjeni od 50 eura do 3.000, odgovorno lice u firmi i fizičko lice od 20 eura do 1.000 ukoliko u objektu u kome obavljaju djelatnost ne drže ovjerenu odluku o rasporedu radnog vremena.

Kažnjavaće se i pravna lica ako ne rade u vremenu utvrđenom odlukom o rasporedu radnog vremena ili u vremenu koje predviđa Odluka o radnom vremenu.

Kako je navedeno u dokumentu, kažnjavaće se i pravna lica koja ne istaknu obavještenje sa nazivom i adresom dežurnih objekata na ulazu u objekat koji nije dežurni i ako ne pribave odobrenje nadležnih iz lokalne uprave o radnom vremenu dužem od propisanog.

U Odluci se navodi da je Skupština Glavnog grada usvojila Odluku o radnom vremenu u decembru 2012, ali da je državna Skupština u julu 2014. donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.

“Članom dva citiranog Zakona propisano je da se prekršaji i prekršajne sankcije mogu propisivati zakonom, uredbom Vlade i odlukom jedinice lokalne samouprave, čime su se stekli uslovi da se u Odluci o radnom vremenu propišu i kazne za nepoštovanje normi iste”, piše u obrazloženju Odluke.

Predviđena izgradnja stadiona sa pratećim sadržajima

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović na javnu raspravu je stavio i Nacrt odluke o izmjenama i dopunama DUP-a “Konik-Stari aerodrom” - faza III, koji obuhvata površinu od 37,44 hektara. U sklopu plana, predviđena je izgradnja objekata višeporodičnog stanovanja sa djelatnostima, a na urbanističkoj parceli 15 izgradnja stadiona sa pratećim sadržajima. Na nekoliko parcela je planirana izgradnja i rekonstrukcija postojećih objekata, pratećih sadržaja i sportskih terena. Na UP 22 a, je planirana izgradnja poslovnog objekta za potrebe Fudbalskog saveza, a na UP 22 izgradnja objekta za smještaj posjetilaca i sportista za FSCG. Centralna javna rasprava održaće se 7. maja u 11 časova u Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora.

Bonus video: