Kažnjavaće kada i u EU saznaju za Bruzdu

Na međunarodnom seminaru organizovanom povodom “slučaja Bruzda”, Mrdak nije želio da precizira ko će sve biti kažnjen
111 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 20:05h

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Zoran Mrdak kazao je juče da je utvrđena odgovornost nadležnih za pogibiju crnog orla po imenu Bruzda, ali da tek treba da se izreknu kazne.

Ni 40 dana nakon što je okončan disciplinski postupak protiv direktora NP Skadarsko jezero Gorana Škatarića zbog ubistva orla u čiju čast je juče održana i međunarodni seminar, Mrdak nije želio da precizira ko će sve i na koji način biti kažnjen.

“Čekamo da Ministarstvo održivog razvoja i turizma upozna sa slučajem direktora Evropske unije za zaštitu životne sredine i da tada utvrdimo kazne”, kazao je Mrdak “Vijestima” na Međunarodnom seminaru povodom “slučaja Bruzda” koji je organizovala ambasada Poljske.

Mrdak je naredio pokretanje disciplinskog postupka protiv Škatarića, zato što ranjenom orlu nije pružio medicinsku njegu. Nakon što je izrešetan sačmom na Skadarskom jezeru, bruzda je uginuo u dvorištu Škatarićeve kuće u Matagužima. Škatarić je umjesto veterinara pozvao policiju, sumnjajući da je riječ o špijunaži zbog transmitera na orlovom tijelu, pomoću kojeg su ga pratili poljski ornitolozi. Cijeli slučaj otkrio je ornitolog Mihailo Jovićević, o čemu su “Vijesti” ranije pisale...

Poljska ambasadorka Grazina Sikorska kazala je juče “Vijestima” da je GPS uređaj sa Bruzdinih leđa vraćen Poljskoj. Uređaj sa tijela ubijenog orla više od deset dana nalazio se u Forenzičkom centru u Danilovgradu, nakon što je Škatarić posumnjao u špijunažu.

Sikorska je ocijenila da sada nije potrebno tražiti krivca za smrt rijetke ptice, istakavši da je neophodno da je neophodno spriječiti da se ovakvi događaji dese u budućnosti.

“Prije dvije nedjelje isti slučaj se dogodio u Grčkoj, ali bitno je da su institucije uvidjele grešku i da rade na sprečavanju takvih događaja u budućnosti”, kazala je Sikorska.

Predstavnici poljskih i crnogorskih institucija ocijenili su da jučerašnja konferencija predstavlja osnovu buduće saradnje nacionalnih parkova dvaju država.

“Vjerujem da je seminar korak naprijed u konkretizovanju saradnje, razmjeni iskustava i ideja između stručnjaka više zemalja, kao i korak naprijed u sagledavanju problema i preduzimanja inicijativa ka njihovom adekvatnom riješavanju”, kazao je Mrdak.

Poljski i crnogorski prirodnjaci održali su predavanja o crnom orlu i drugim pticama grabljivicama i njihovoj zaštiti u prirodnim rezervatima.

Muk u sali na Saveljićevu priču o krivolovu

U sali u kojoj se održavao seminar nastao je muk kada je ornitolog Darko Saveljić počeo izlaganje o krivolovu u Crnoj Gori, čak i u nacionalnim parkovima. On je učesnicima pokazao brojne fotografije na kojima se vide ubijene ptice i krivolovci u zaštićenim područjima. Istakao je da se ornitolozi “igraju mačke i miša” sa krivolovcima, a da nadležni ne rade svoj posao.

Saveljić je ocijenio da se u Crnoj Gori ne poštuju zakonske regulative i da su pojedine donesene na štetu ptičjih vrsta.

“Sama činjenica da je ovo drugi seminar o zaštiti ptica govori o svijesti našeg naroda o toj oblasti. 2008. godine donijet je neprimjenljiv zakon o lovstvu, ali je nakon primjedbi brojnih građana donijet dobar podzakonski akt o lovnim vrstama i dužini lova. To je funkcionisalo godinu dana, dok bez konsultacija sa nadležnim institucijama nije donesen predlog o produženju lova i u vrijeme migracija ptica, što Evropska direktiva strogo zabranjuje”, kazao je Saveljić.

Galerija

Bonus video: