Kažnjeno 168 roditelja zbog nevakcinisanja djece

Sudovi za prekršaje ove i prošle godine izrekli tri puta više kazni nego u periodu od 2013. do 2017, naplaćeno ukupno oko 14,5 hiljada eura
7805 pregleda 13 komentar(a)
Vakcina obavezna, ali nije uslov za upis u školu (ilustracija), Foto: Shutterstock
Vakcina obavezna, ali nije uslov za upis u školu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Prekršajni sudovi prošle i ove godine kaznili su 168 roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu, što je gotovo tri puta više nego u periodu od 2013. do 2017.

Prema podacima iz sudova dostavljenim “Vijestima”, 140 roditelja kažnjeno je novčano, dok je 27 dobilo opomenu.

Zbog odbijanja imunizacije, roditelji su sankcionisani ukupnim novčanim iznosom od 14.560 eura, što znači da su uglavnom dobijali minimalnu zakonsku kaznu.

Minimalna kazna iznosi 100, a maksimalna 2.000 eura, predviđeno je zakonom.

Više od 8.000 djece uzrasta od tri do pet godina još nije primilo MMR vakcinu, koja ih štiti od tri zarazne bolesti - malih boginja, zauški i rubeole.

Tokom obilježavanja Svjetske nedjelje imunizacije, u aprilu ove godine, saopšteno je da vakcinu nije primilo više od 9.000 djece uzrasta od pet do sedam godina i da je za Crnu Goru karakteristično to da roditelji više odgađaju vakcinaciju MMR-om, nego što je odbijaju.

Poručeno je da su mitovi doveli do toga da drastično raste broj oboljelih od malih boginja u svijetu, koji je za 300 odsto veći u odnosu veći u odnosu na lani.

Tokom 2019. godine, u Crnoj Gori nije registrovan nijedan slučaj malih boginja. Posljednji slučaj morbila registrovan je u julu 2018. godine, kada je ta zarazna bolest registrovana kod 203 oboljelih. Smrtni slučajevi nijesu zabilježeni, dok je, primjera radi, u susjednoj Srbiji od komplikacija malih boginja umrlo 15 osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je poručila da postoji dramatičan povratak malih boginja u Evropi, kojem je doprinijelo odbijanje vakcinacije. Samo u prvoj polovini 2019. godine, bolest je registrovana kod 90.000 ljudi, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz SZO je saopšteno da su Albanija, Češka, Grčka i Velika Britanija izgubile status zemalja u kojima su male boginje iskorijenjene. Vakcina protiv malih boginja daje se djeci između 12 i 16 mjeseci, dok drugu dozu primaju pred polazak u školu.

Ustavni sud Hrvatske 2014. godine utvrdio je da samostalna odluka roditelja da li će vakcinisati svoju djecu nije njihovo ustavno pravo i da je obaveza vakcinisanja u skladu sa Ustavom i Zakonom

Ministarstvo zdravlja je tokom 2015. godine pripremilo novi zakon, prema kojem nevakcinisana djeca ne mogu da budu upisana u vrtić i u školu. Međutim, zbog protivljenja dijela javnosti i institucije Ombudsmana, ta odredba nije uvrštena u zakon, uz obrazloženje da se obrazovanje i vaspitavanje ne može uslovljavati vakcinacijom. I tokom izrade novog zakona prošle godine, ombudsman je ponovo reagovao, uz ocjenu da treba brisati odredbu kojom se precizira da su roditelji obavezni da prilikom upisa djece u vrtić ili osnovnu školu dostave dokaz o vakcinaciji.

Međutim, zakonska rješenja po kojima je vakcinacija preduslov za upis u vrtić ili u školu, na snazi su u 12 evropskih zemalja, većini država SAD, a posebno su rigorozna u Kaliforniji i Virdžiniji.

Protivnici vakcinacije djece često povezuju MMR vakcinu sa autizmom, dok su opsežne studije dokazale da ne postoji veza između vakcine i tog oboljenja. Istraživanje u Danskoj, urađeno na uzorku od 657.461 djeteta tokom deset godina, pokazalo je da MMR vakcina nije povezana sa razvojem autizma i da je rizik od oboljenja u grupi vakcinisane isti kao i kod nevakcinisane djece.

57 roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu kažnjeni su za četiri godine, u periodu od maja 2013. do maja 2017. godine. Prema zakonu, vakcinacija djece obavezna je protiv deset zaraznih bolesti - tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, rubele, virusnog hepatitisa B i hemofilusa influence

Za 16 godina vakcina spasila 20,4 miliona života

Prema procjenama SZO, samo od 2000. do 2016, upravo zahvaljujući upotrebi bezbjedne i efikasne MMR vakcine, sačuvano je 20,4 miliona ljudskih života.

Šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović ranije je kazala da su male boginje jedno od najzaraznijih virusnih oboljenja.

“Ovo oboljenje je i do 10 puta zaraznije od gripa i veoma brzo i lako pronalazi osobe koje su osjetljive i nijesu imune. Prije nego što je otkrivena vakcina (1963. godine) protiv malih boginja i započeto njeno administriranje širom planete, od malih boginja je svake godine u svijetu obolijevalo čak 30 miliona ljudi, a umiralo preko dva miliona”, kazala je Brajović.

Bonus video: