KCCG novim sistemom uštedio 48.000 eura

Samo 17 pacijenata u avgustu pregledano magnetnom rezonancom u privatnim klinikama, nakon enormnih troškova u julu, iz Kliničkog kažu da je to rezultat drugačijeg zakazivanja
1752 pregleda 0 komentar(a)
Pregled se uglavnom ne čeka duže od mjesec (ilustracija), Foto: Zoran Đurić
Pregled se uglavnom ne čeka duže od mjesec (ilustracija), Foto: Zoran Đurić

Svega 17 pacijenata pregledano je prošlog mjeseca magnetnom rezonancom u privatnim klinikama, za razliku od jula kada je u “Hipokrat” upućeno čak 376 ljudi.

I troškovi pregleda kod privatnika značajno su smanjeni, pa je u avgustu za tu vrstu dijagnostike privatnicima uplaćeno nepunih 2.500, a u julu čak 51.180 eura.

Nadležni tvrde da su broj upućenih u privatne klinike i troškovi smanjeni jer se prešlo na novi elektronski sistem i da su otvoreni novi termini za preglede u Kliničkom centru (KC).

“Vijesti” su krajem avgusta objavile da su dvije privatne klinike (Hipokrat i Tesla) za sedam mjeseci ove godine dobile iz budžeta više od pola miliona eura za preglede magnetnom rezonancom (MR), iako je Klinički centar nabavio još jedan novi aparat, a nadležni priznali da je bilo neopravdanog upućivanja i organizovali nov način rada konzilijuma za tu vrstu dijagnostike. “Hipokratu” je uplaćeno oko 420.780 eura - u toj privatnoj poliklinici od januara do jula pregledano je ukupno 2.666 pacijenata, upućenih iz javnih ustanova, a lani u istom periodu skoro dva puta manje.

Razlog drastičnog smanjenja broja pregledanih pacijenata kod privatnika u avgustu je u tome što je uvedena nova platforma za centralno zakazivanje pregleda i novi raspored rada na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku KC.

Nova organizacija podrazumijeva da Konzilijum za magnetnu rezonancu zasjeda svakoga dana i razmatra oko 50 do 60 pacijenata dnevno, a pritom sam zakazuje preglede pacijentima, prema prioritetu. Svakog ponedjeljka otvaraju se novi termini za pregled, a vikendom je ljekarima Odjeljenja na raspolaganju i treći aparat za magnetnu rezonancu, u Dječjoj bolnici KC-a.

Iz KC su “Vijestima” kazali da je u Centru za radiološku dijagnostiku prošlog mjeseca obavljeno 1.400 pregleda magnetnom rezonancom, što je za 300 više u odnosu na jul.

Iz te ustanove kazali su da je u junu i julu došlo do zastoja u zakazivanju pacijenata preko izabranih ljekara na snimanje magnetnom rezonancom, zbog dugih lista čekanja i neodazivanja pacijenata na zakazane termine.

“Veći broj pacijenata koji su obavili ovu dijagnostičku proceduru u privatnim klinikama u prvih sedam mjeseci posljedica je velikog broja zahtjeva za MR pregledima, kao i mogućnosti da pacijenti idu u privatne klinike, ako je čekanje duže od mjesec”.

Iz KC-a su kazali da je krajem jula, po nalogu Ministarstva zdravlja, počelo zakazivanje pregleda direktno u Centru za radiološku dijagnostiku, umjesto kod izabranih doktora.

Ukoliko se čeka duže od mjesec, pacijenti i dalje imaju mogućnost da obave pregled u privatnoj klinici.

“Broj pacijenata u privatnim klinikama je manji u avgustu, u odnosu na prethodne mjesece ove godine, zbog prelaska na novi sistem zakazivanja, zbog čega je potrebno da se lista popuni, a uvedeni su i novi termini. Tako je u avgustu ukupan broj pregleda veći nego u julu zbog bolje popunjenosti, tj dolaska pacijenata na preglede i nešto više novih termina. Lista pacijenata je u avgustu na početku zakazivanja bila potpuno prazna zbog pomenutog prelaska na novi sistem i pacijenti su prvom polovinom avgusta vrlo brzo dolazili na pregled”, odgovorili su iz KC-a.

Bonus video: