KIC "Budo Tomović" povukao izložbu Fatića

Fatićeva izložba izazvala je brojne komentare na Facebook stranici "Podgorički vremeplov", a prozivali su ga zbog fotografije, za koju je navedeno da je iz 1939. godine, a na kojoj se kojoj se vide klima uređaji i automobili novije generacije
170 pregleda 4 komentar(a)
KIC Budo Tomović hol izložba Zoran Fatić, Foto: Luka Zeković
KIC Budo Tomović hol izložba Zoran Fatić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.06.2017. 17:15h

Izložba "Podgorica sa kraja XIX vijeka, do 80-ih godina XX vijeka", ne može se više pogledati u Kulturno- informativnom centru "Budo Tomović", jer je autor - fotograf Zoran Fatić u subotu popodne odnio fotografije iz hola.

Kako je "Vijestima" potvrđeno iz KIC-a, Fatić je u subotu oko 17 časova došao i sve izložene fotografije makao iz hola.

"Povodom prigovora dijela posjetilaca izložbe fotografija Zorana Fatića "Podgorica na razglednicama s kraja XIX do 80-tih godina XX vijeka" koji su ukazivali da među eksponatima ima fotografija drugih autora kao i nekoliko netačnosti u legendama, Kolegijum JU Kulturno - informativnog centra "Budo Tomović" odlučio je juče da navedenu izložbu povuče, prije datuma planiranog za njeno zatvaranje. Sa ovom odlukom saglasio se i autor izložbe tim prije što je imao neprijatnosti zbog uočenih propusta", navodi se u saopštenju KIC Budo Tomović.

Novinar "Vijesti” se uvjerio da u holu KIC-a nema više fotografija, a izložba je trebalo da traje do 20. juna.

Fatićeva izložba izazvala je brojne komentare na Facebook stranici "Podgorički vremeplov", a prozivali su ga zbog fotografije, za koju je navedeno da je iz 1939. godine, a na kojoj se kojoj se vide klima uređaji i automobili novije generacije.

On je osim te, izložio bio i fotografiju na kojoj su djeca koja igraju fudbal na ulici, sa potpisom "Titograda 1958. godine".

Fotografija dječaka je ustvari čuvena fotografija "Proljeće u Moskvi", V. Krugilkova ruskog fotografa iz 1959. godine.

Fatić je prije tri dana za "Vijesti" priznao da je pogriješio, što je skinuo te slike sa interneta, a naglasio je da su bile nepotpisane.

"Pored mojih originalnih fotografija, kojih ima preko dvije hiljade, preuzeo sam neke fotografije, koje nijesu bile potpisane, a iz razloga, što sam smatrao da građani treba da ih vide. Nijesam provjerio da li je tako i zbog toga sam poginuo”, istakao je Fatić.

On je kazao da za izložbu fotografija „Podgorica sa kraja XIX vijeka, do 80-ih godina XX vijeka”, u Kulturno- informativnom centru „Budo Tomović” nije dobio ni cent u da je sve organizovao o svome trošku.

Tvrdi da je i fotografiju Stare Varoši, za koju je pisalo da je iz 1939. godine, a trebalo iz 1993., preuzeo sa nekog bošnjačkog sajta.

On je novinaru „Vijesti” pokazao veliki broj fotografija, originalnih stare Podgorice, koje su kako je objssnio njegove, a od kojih su mnoge izložene u KIC-u.

"Zar bih pored svega ovoga, da sam imao namjeru nešto da plagiram, to na ovaj način uradio. Fotografije sam dobio između ostalog od Gorana Pralca, podgoričkog paroha Igora Šćepanovića, Cena Tuzovića...”, istakao je Fatić.

Bonus video: