Klica aminovao sječu na Crnom jezeru

Iako Statut NPCG i Pravilnik o doznaci stabala ne predviđa formiranje bilo kakve komisije, direktor NPCG kazao da ju je formirao svojom voljom. Posječeno 41 stablo u zoni kojom se nikada nije prolazilo
9065 pregleda 26 komentar(a)
Klica, Foto: Zoran Đurić
Klica, Foto: Zoran Đurić

Komisija koja je označila stabla za sječu u Nacionalnom parku “Durmitor”, u zoni Crnog jezera, formirana je voljom Elvira Klice, direktora Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Tako je u telefonskom razgovoru, na pitanje novinarke, “Vijestima” odgovorio sam Klica (Socijaldemokrate).

“Mojom voljom je formirana ta komisija”, kazao je on i dodao da nije želio da šumarski inženjeri to rade. Nije odgovorio na pitanje da li to znači da nema povjerenja u one koji inače rade označavanje stabala za sječu.

Naknadno su iz Javnog preduzeća koje upravlja nacionalnim parkovima saopštili da je odluka o formiranju komisije prije četiri mjeseca donijeta na osnovu Statuta NPCG i Pravilnika o doznaci stabala za sječu, prijem i obilježavanje drvnih sortimenata.

Pravilnik o doznaci, međutim, ne predviđa formiranje bilo kakve komisije za označavanje stabala za sječu, a Statut NPCG predviđa da o formiranju komisija odlučuje Upravni odbor, a ne direktor.

Posječena stablaSanitarna sječa ili sječa zbog potreba investitora

U NP “Durmitor” je prije pet dana, u zaleđu nacionalnog restorana “Crno jezero”, posječeno 41 stablo, za koja očevici tvrde da su bila zdrava. Iz uprave tog NP je, međutim, istog dana saopšteno da je u pitanju sanitarna sječa, odnosno da je toku “planirana aktivnost uklanjanja stabala koja predstavljaju opasnost za posjetioce i objekte i širenje zaraznih bolesti na zdrava stabla”.

Direktor Tomo Pajević je tada kazao i da je uprava NPCG formirala komisiju za označavanje stabala, te da je sječa urađena na osnovu procjene te komisije. Isto su kasnije ponovili i iz NPCG, uz obrazloženje da na taj način žele da obezbijede lokacije “na kojima je najveća frekvencija turista, te da ne bi došlo do eventualnih neželjenih situacija”. “Neophodno je bilo formirati stručnu komisiju koja će biti sastavljena od relevantnih predstavnika nadležnih institucija u cilju označavanja stabala koja ugrožavaju bezbjednost posjetilaca u NPCG”, kazali su iz tog javnog preduzeća.

Iz NPCG nisu odgovorili gdje je i kada objavljena odluka o formiranju komisije, kao ni šta se navodi u izvještaju o njenom radu.

Iz Ekološkog pokreta “Ozon” su od uprave NPCG zato tražili da javno objavi rješenje o formiranju i radu komisije koja je označila stabla za sječu u zoni Crnog jezera na Žabljaku.

“Legitimno je da NPCG kao privredni subjekat formira komisiju za različite vidove poslovanja, procjenu rizika... Ono što nije jasno je na osnovu čega je neko procijenio da su stabla spremna za uklanjanje, postoji li elaborat procjene rizika takvih stabala. A sudeći prema fotografijama, riječ je o potpuno zdravim stablima koja su posječena iz samo njima znanih razloga”, kazao je “Vijestima” izvršni direktor “Ozona”, Aleksandar Perović.

U komisiji koja je označila stabla za sječu u NP “Durmitor” u zoni Crnog jezera su, pored predstavnika NPCG, bili i predstavnici Uprave za inspekcijske poslove, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i Uprave za šume. Iz javnog preduzeća koje upravlja nacionalnim parkovima “Vijestima” nije odgovoreno ko su članovi komisije imenom i prezimenom. Na pitanje da li je, kada i gdje objavljen javni poziv za odvoz posječenih stabala, iz NPCG su samo naveli da će se sječa i transport “realizovati pod nadzorom Inspekcije za šumarstvo i NPCG, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”.

Dodali su i da se doznaka u NP Durmitor “realizuje od osnivanja parka, svake godine”. “Svake godine se programom upravljanja planiraju mjere zaštite i očuvanja šumskih ekosistema. Stabla koja su u fazi sušenja, izvaljena ili prelomljena stabla, spadaju u stabla koja su najpodložnija naseljavanju štetnih insekata i patogenih gljiva i najbolji su materijal za njihovo prenamnoženje i širenje na okolna potpuno zdrava stabla. Da bi se takav proces zaustavio, neophodno je u što kraćem roku izvući takva stable iz šume”, odgovor je NPCG.

Žabljačanin Darko Stijepović tvrdi da je zona oko Crnog jezera gdje je posječeno 41 stablo, jeste zona kojom se zapravo i ne prolazi.

“Tuda niko niti prolazi, niti može da prođe, nema staze, niti je staza ikad postojala. To je zona iza WC-a, tu je otpad, sve smeće iz restorana je decenijama bacano tamo...”, kazao je on.

Njegove navode potvrđuju i drugi mještani.

“Vijestima” su juče dostavljene i ilustracije bungalova čija je izgradnja planirana u neposrednoj blizini Crnog jezera, uz navode da Luka Bulatović, vlasnik “Explorera”, kompanije koja je od države dobila taj posao, navodno njima po Žabljaku “maše” “uz priču da je u Luku Bar već uplovio kontingent od 30 kućica”.

Bulatović je član Opštinskog odbora DPS-a u Kolašinu.

“Explorer” se u katastar upisao šest dana prije sječe

Konzorcijum “Explorer”, vlasnika Luke Bulatovića, i “Uživaj u prirodi”, čiji je Bulatović jedan od osnivača sa 50 odsto vlasničkog udjela, u katastar su kao zakupci tri parcele u NP “Durmitor” upisani 12. marta, šest dana prije početka sporne sječe. Konzorcijumu je prema ugovoru sa Vladom, odnosno Ministarstvom održivog razvoja i turizma, na 10 godina u zakup dat restoran “Crno jezero” i pripadajuće zemljište, te parcele u najbližoj okolini jezera, gdje je planirana izgradnja bungalova.

Udružena akcija da se očisti prostor za bungalove

U “Ozonu” smatraju da su se državne institucije – MORT, NPCG i Opština Žabljak, praktično udružili kako bi se stvorili uslovi da privatni investitor, firma “Explorer”, valorizuje ono što bi trebalo da rade državne strukture.

“Umjesto da ‘Explorer’ iskoriste da ta firma puni državni fond, oni ga rasterećuju ulaganja koja bi definitivno morao da ima da nije ovakvih poteza”, kazao je Perović.

Tako su, prema njegovim riječima, NPCG “preuzeli na sebe odgovornost uklanjanja drveća”, čime je “očišćen” prostor za gradnju bungalova. Opština je, dodaje on, na sebe preuzela da proširi put i dovede kanalizacionu mrežu, optičke kablove, pješačku stazu, rasvjetu... a resor Pavla Radulovića je, kaže Perović, “Exploreru” odobrio postavljanje privremenih objekata – eko brvnara.

“Ni sječa ni izgradnju eko sela nisu bili dio elaborata procjene uticaja na životnu sredinu koji je radila Opština Žabljak, ali su njime tretirani proširenje puta i prateća infrastruktura, bez koje eko selo ne bi moglo da funkcioniše”, rekao je Perović.

Bonus video: