Klikovac naređeno da preispita odluku u vezi s Brajovićem

Više tužilaštvo navodi da ODT Podgorica nije dobilo saglasnost da odbaci prijavu za lažno svjedočenje i da mora pratiti dokaze u spisima predmeta
14933 pregleda 22 komentar(a)
Ivan Brajović dolazi da svjedoči u Viši sud (arhiva, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović dolazi da svjedoči u Viši sud (arhiva, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2019. 07:53h

Osnovna državna tužiteljka u Podgorici Ljiljana Klikovac nije razumjela ili je govorila neistinu kada je rekla da nema odgovornosti predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića za lažno svjedočenje u predmetu Ramada.

Postupajući po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje je, sada već tri puta osporilo njene odluke, ona je rekla da je za takav stav u vezi s Brajovićem dobila saglasnost više tužilačke instance.

To se može zaključiti iz odgovora zamjenice višeg tužioca u Podgorici Ljubinke Bašović bivšem poslaniku Mladenu Bojaniću, koji je objelodanio aferu zloupotrebe državnog novca za finansiranje partijskog skupa Socijaldemokrata Crne Gore, čiji je lider Ivan Brajović.

Tužiteljka Bašović je u trećoj odluci kojom nalaže koleginici Ljiljani Klikovac da donese zakonsko rješenje, navela da se ono odnosi na sve osumnjičene u krivičnoj prijavi, uključujući i Brajovića.

Tužiteljka se pozvala na činjenično stanje u spisima predmeta, u kojima je, kako to nalaže Zakonik o krivičnom postupku i presuda Višeg suda u Podgorici za zloupotrebu državnog novca za potrebe SD, u kojoj sudija zaključuje da je predsjednik te partije neistinito svedočio.

“U vezi s vašom pritužbom od 7. 2. 2019. kojom zahtijevate preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave ODT u Podgorici od 31. 1. 2019., a nakon razmatranja spisa formiranih po vašoj prijavi protiv Brajović Ivana, Durumbašđić Emila, Merulić KImete, Becić Jugoslava, Banković MIlana, Kukavičić Miroslava i Dašić Tanje zbog krivičnog djela davanja lažnog iskaza - obavještavam vas da predmetno rješenje nije donijeto u skladu sa zakonom, zbog čega sam isto sa spisima predmeta vratila ODT-u na dalje postupanje i odlučivanje”, navodi u dopisu Bojaniću tužiteljka Bašović.

Ona podsjeća da je ranije već poništila jednu odluku ODT Podgorica i da ono nije postupilo po “navedenom aktu na pravilan način i u skladu sa zakonom”.

“Cijenim da je rješenje o odbacivanju krivične prijave od 31. 1. 2019. zajedno sa spisima predmeta potrebno vratiti na ponovni postupak i odlučivanje kako bi se donijela pravilna i zakonita odluka u odnosu na sva prijavljena lica, što znači potrebno je i u odnosu na prijavljenog Brajović Ivana u formalno-pravnom smislu donijeti odluku u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem u spisima predmeta”, obrazložila je zamjenica višeg tužioca Ljubinka Bašović.

Direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradovićpravosnažno je osuđen na tri mjeseca zatvora uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je novcem Direkcije za željeznice platio skup SD-a u hotelu “Ramada” i tako oštetio državni budžet za oko 950 eura.

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Ana Vuković je u obrazloženju presude Višeg suda navela da su “pri­stra­sno i sra­ču­na­to na po­ma­ga­nje okri­vlje­nom” svjedočili Brajović, funkcioner SD-a Emil Durumbašić, kao i zaposleni u Direkciji Kimeta Merulić, Jugoslav Becić, Milan Banković, Miroslav Kukavičić i Tanja Dašić. Između ostalog, navodi se i da je Brajović bio upoznat sa organizacijom partijskih skupova.

“Dovodeći navedeno u vezu s utvrđenjem da Direkcija za željeznicu nije održala nijedan skup u hotelu ‘Ramada’, to osnovano ukazuje da su i okrivljeni, kao član Socijaldemokrata, kao i svjedok Ivan Brajović, kao njen predsjednik, bili upoznati i sa organizacijom navedena dva skupa od 22. jula 2015. i 14. januara 2016. godine, za koje je nesumnjivo utvrđeno da su održani za potrebe iste partije”, navodi se u presudi.

Bojanić je nakon presude pozvao Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv predsjednika SD-a i još šest svjedoka. Pošto je ODT Podgorica to odbilo, on je podnio krivičnu prijavu.

“Kao što vidite, DT po treći put vraća na popravni Ljiljanu Klikovac, uz napomenu da je Brajović Ivan i dalje u predmetu. Dakle, prethodni put je Ljiljana Klikovac pokušala da providnom manipulacijom izuzme Brajovica, što joj ipak nije prošlo. Očekujem da Tužilački savjet, u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, preduzme mjere protiv Ljiljane Klikovac”, rekao je Bojanić, koji je ranije podnio pritužbu TS-u.

Viši sud: Imali motiv da neistinito svjedoče

“... Shodno utvrđenom, sud je kazivanje navedenih svjedoka ocijenio kao pristrasno i sračunatao na pomaganje okrivljenom, za što su imajući u vidu podređen odnos prema okrivljenom kao Direktoru D.z.ž. CG u kojoj su zaposleni, imali očigledan motiv da neistinito svjedoče... Shodno ovakvom činjeničnom utvrđivanju, tvrdnje svjedoka I. B. da D. nikada nije platila troškove skupa održanog za potrebe partije S. ili skupa održanog u svrhu njenog osnivanja, kao i iznijete sumnje ovog svjedoka, da je uz djelovanje svjedokinje P., procesuiranje predmetnog slučaja motivisano opisanim političkim razlozima, nemaju utemeljenja u provedenim dokazima...”, navodi se u presudi VIšeg suda, kojom je osuđen Nebojša Obradović.

Bonus video: