Kljajić: Javnost mora da ima uticaj na rad javnog servisa

"Najrasprostranjenija bolest u novinarstvu je držanje mikrofona. Novinari su tu da postavljaju pitanja a ne da komunikacija bude "Mogu li da počnem"..."
0 komentar(a)
Sanja Kljajić, Foto: Filip Roganović
Sanja Kljajić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.06.2017. 19:56h

"Javni servis je građanski medij finansiran od strane građana, pa javnost zbog toga mora da zna da oni sami imaju uticaj na rad i funkcionisanje istog", poručila je nekadašnja novinarka Radio televizije Vojvodina Sanja Kljajić na predavanju na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Kljajićeva je na predavanju govorila o medijskoj situaciji u Srbiji, problemima sa kojima se susrela kao dio Javnog servisa Vojvodine i protestima koje je organizovala novinarska ekipa uz podršku građana.

Kljajićeva je istakla da se javnost mora upoznati sa pravima na informacije koje je Javni servis dužan da im priušti.

"Profesionalna, zakonska i građanska obaveza novinara Javnog servisa je da izvještava o informacijama od javnog interesa", podsjeća Kljajić.

Ona je prisutnima prenijela situaciju kroz koju je prošla većina novinara RTV.

"Sve je počelo smjenjivanjem direktora televizije bez osnova", a kaže da su zatim uslijedila pisma žalbi urednika i većine novinara, protesti... Kao odgovor nadležnih na adrese novinara su stigli otkazi i cenzura zbog koje je i ona podnijela ostavku. Ona tvrdi da je u svemu tone bilo teško pronaći granicu do koje novinar smije da ide u javnost ako planira da se bavi tim poslom.

"Najrasprostranjenija bolest u novinarstvu je držanje mikrofona. Novinari su tu da postavljaju pitanja a ne da komunikacija bude "Mogu li da počnem" i uključivanje diktafona ili mikrofona", naglasila je Kljajićeva.

Bonus video: