Ko će i kada zaštititi konje, ali i građane? - Vijesti.me
U GRUPAMA SLOBODNO ŠETAJU KOLAŠINOM

Ko će i kada zaštititi konje, ali i građane?

Jedno ždrebe iz tog krda najvjerovatnije je od gladi uginulo u naselju

konji
konji (Foto: Čitalac reporter)

Mještani Luga apelovali su juče na vlasnike nekoliko konja i nadležne službe da povedu računa životinjama, koje u grupi danonoćno lutaju tim kolašinskim naseljem.

Tvrde da su životinje gladne i nezbrinute, ali i da predstavljaju izvjesnu opasnost za djecu i odrasle.

“Konji, njih pet- šest, zamrknu u naselju i lutaju po dorištima kuća. Vrlo je rizično kada djeca, ali i odrasli uveče u mraku nabasaju na njih. No, najvažnije je što su životinje očigledno izgladnjele i o njima niko ne brine jer su stalno oko kuća u potrazi za hranom. Mi ne znamo ni da li ti konji imaju vlasnike ili su napušteni, ali je evidentno da su zanemareni i prepušteni sebi. Bilo bi za očekivati da nadležne službe reaguju i uklone  konje  iz naših dvorišta i sa sobraćajnica”, kazao je jedan od mještana.

Prošle godine, takođe, u ovo doba godine, kako tvrde, nekoliko konja bili su pušteni sedmicama.

Jedno ždrebe iz tog krda najvjerovatnije je od gladi uginulo u naselju.

Meštani Luga rekli su da se plaše da će se to ponoviti, s obzirom na to da je snijeg prekrio zemlju, ali i da su temperature proteklih dana vrlo niske.

Grupa konja nedavno je stigla i do centra grada, a u potrazi za hranom zadržavali su se na zelenim površinama oko Opštine.

U Komunalnoj policiji kažu da iz naselja Lug nijesu dobili prijavu: “Naša nadležnost se svodi da, ukoliko životinja ima vlasnika, upozorimo da je adekvatno zbrine. U slučaju da je riječ o konjima koji su bez vlasnika, onda bi nadležnost Komunalnog preduzeća bila da ih ukloni. Međutim, do sada nam nijedna prijava nije stigla. Čim budemo obaviješteni od sugrađana, ragovaćemo u skladu sa propisima”, rekao je načelnik te službe Zoran Kujović.