Ko će odgovorati: Beranci traže nečiju glavu

Opozicija zbog epidemije traži vanrednu sjednicu beranske skupštine, funkcioner SDP vjeruje da je manjak para doveo do problema
57 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2013. 19:02h

Za epidemiju u Beranama neko treba da odgovara, saglasni su predstavnici političkih partija, ekološki aktivisti i pravnici koje su “Vijesti” juče kontaktirale.

Prst upiru uglavnom u tamošnji Vodovod, jer je Institut za javno zdravlje saopštio da je voda neispravna, pa još postoji zabrana njenog korišćenja jer je zamućenost mnogo veća od normalne (mjeri se brojkom 10, umjesto jedan).

I šef lokalnog SDP-a Branko Golubović smatra da je to preduzeće najodgovornije jer nije na vrijeme upozorilo građane da ne koriste vodu.

“Samo krivim direktora Vodovoda što nije rekao da to nije pijaća voda,” rekao je on “Vijestima”.

TV Vijesti, Boban Obradović

Direktor NVO “Ozon“ Aleksandar Perović kazao je “Vijestima” da je beranski Vodovod morao na vrijeme obavijestiti građane na opasnost od zagađenja vode, što bi spriječilo masovnost obolijevanja.

Prema nezvaničnim informacijama analize Instituta za javno zdravlje, koje su dobili neki oboljeli Beranci takođe ukazuju na trovanje vodom.

Opozicione partije u tom gradu su već pokrenule pitanje političke odgovornosti lokalne vlasti, a SNP je čak zatražila i odlaganje početka školske godine. Klub odbornika SNP inicirao je hitno zakazivanje sjednice Skupštine opštine Berane zbog epidemije koja je zadesila grad i lošeg zdravstvenog stanja velikog broja građana, a posebno djece, saopšteno je iz te stranke.

Oni tvrde da predsjednik Skupštine i predstavnici odborničkih klubova na vlasti na kolegijumu prije dva dana nijesu imali sluha za problem i da su odbili hitno zakazivanje sjednice uz obrazloženje da “nema dovoljno dokaza da bi se utvrdila odgovornost pojedinaca i razlog nastanka epidemije” i da “treba sačekati rezultate analize poslate u Zagreb”.

“Time su pokazali veliku neodgovornost prema građanima. Za vlast u Beranama bitniji su lični interesi i očuvanje pozicija nego životi i zdravlje građana. Takođe, izložili su dodatnim troškovima ionako ekonomski osiromašene građane Berana koji su po “instrukcijama nadležnih” bili prinuđeni da kupuju flaširanu vodu, posebnu hranu i ostalo,” piše u saopštenju SNP-a.

Predsjednik odbora SNP-a Dragoslav Šćekić rekao je juče “Vijestima” da je “vrijeme da neko odgovara” za ovakva dešavanja jer je prema neformalnim procjenema makar još 2000 građana bolesno, ali nijesu išli ljekaru.

Branko Golubović, međutim, tvrdi da nema ništa protiv rasprave o odgovornisti za situaciju u gradu, ali kaže da je njihova ideja bila da se u ponedjeljak prvo pozovu direktori Vodovoda i komunalnih preduzeća kako bi se saznalo šta se zaista desilo.

“Oni su insistirali na hitnosti i nijesmo se dogovorili, iako je sjednica mogla biti već u utorak,”kaže on.

Odgovornost za masovnu infekciju očekuje i NOVA, čiji lokalni zvaničnik Jovan Račić takođe potvrđuje da je broj oboljelih mngo veći i pita:”Odgovornost je u trouglu “Bemaks”-Vodovod-Higijenski zavod. Zašto je tolika zamućenost?Da li ona potiče od gline i mulja?,”pita on.

Funkcioner SDP-a vjeruje da gradnja puta, koju radi “Bemaks”, može imati veze sa novonastalom situacijom.

“Radi se taj put i tamo je cijela građevinska operativa, do izvorišta je nemoguće doći i mi ne znamo šta se zaista desilo, verovatno su povrijeđene dovodne cijevi. Opština zbog siromaštva nije mogla da izmjesti vodovodne cijevi pa se došlo do rješenja da se pažljivo radi,”objasnio je Branko Golubović.

Da li se to i desilo “Vijesti” su juče pokušale da pitaju “Bemaks” i Direkciju za saobraćaj, ali oni nijesu htjeli da razgovaraju. U “Bemaksu” su rekli da je to pitanje za izvođača radova, dok se direktor Direkcije Slobodan Ilić nije javljao na telefonske pozive i poruke.

Ljekarima Doma zdravlja Berane i Hitne pomoći juče do 14 sati javilo se ukupno 1.127 pacijenata sa stomačnim tegobama, od čega 26 od jutros u sedam sati.

Na Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u tom gradu smješteno je osmoro djece, od čega petoro u protekla 24 sata. Dodaje se da su na Infektivnom odjeljenju zadržane dvije osobe starije od 14 godina, od čega jedna u protekla 24 sata.

“Klinička slika oboljelih je blaga, uglavnom kraćeg trajanja, praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u stomaku. Jedan broj oboljelih imao je tečne stolice i povišenu tjelesnu temperature”, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Berane koje građanima preporučuje da piju flaširanu vodu uz pojačane higijenske mjere.

SNP spreman da piše tužbe građanima

“Vodovod i organi lokalne samouprave snose objektivnu odgovornost za nastalo trovanje i građani bi, u slučaju da odluče, mogli na sudu da zatraže od njih nadoknadu štete,” rekao je za “Vijesti” advokat Veselin Radulović.

On je podsjetio da Vodovod pruža uslugu građanima i da oni sa njim imaju ugovor, po kome svoje obaveze izmiruju.

”Da li su nadležni kotrolisali kvalitet vode i zašto nijesu obavjestili potrošače da ona nije za piće, treba da se utvrdi,”rekao je on.

Advokat smatra i da građani, zavisno od zdravstvene dokumentacije, mogu da utvrđuju visinu odštetnog zahtjeva.

Predsjednik odbora SNP-a Dragoslav Šćekić rekao je da je ta partija spremna da pravno pomogne sugrađanima, ukoliko se odluče da se obrate sudu.

Galerija

Bonus video: