Ko ima pravo da zaustavi rekonstrukciju aerodroma u Beranama?

Čelnici opština sa sjevera pitaju zašto resorno ministarstvo već godinu ne odgovara na ponudu iz Turske
61 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 08:44h

Predsjednici sedam opština sa sjevera Crne Gore sastali su se u Beranama kako bi još jednom postavili pitanje i ubrzali ranije pokrenutu inicijativu za reaktiviranje beranskog aerodroma.

Oni su nakon sastanka uputili zajedničko pismo Ministarstvu saobraćaja u kome su zatražili odgovor na pitanja zbog čega se već više od godinu ne razmatra ponuda turske kompanije „Limak holding“ koja je zainteresovana da u paketu ulaže u tri crnogorska aerodroma – Podgorica, Tivat i Berane.

Predsjednik Opštine Berane Vuka Golubović predložio je da se Ministarstvu saobraćaja postave tri pitanja:

  • Ko u ovom vremenu smanjenih investicija ima pravo da zaustavi projekat rekonstrukcije aerodroma u Beranama, kao jednog od najznačajnijih razvojnih projekata sjevera Crne Gore?
  • Kome ne odgovara da se ulaganjem od najmanje 60 miliona eura unaprijedi infrastruktura aerodroma u Podgorici i Tivtu uz povećanje korišćenja kapaciteta ova dva aerodroma?
  • Ko zaustavlja investiciju od najmanje 75 miliona eura koja je uz minimalnu ažurnost već mogla biti započeta?

Iako su neki od predsjednika drugih opština smatrali da sa resornim ministarstvom ne treba razgovarati na takav način, već pokušati uspostaviti partnerski odnos, Golubović je ostao pri svom stavu.

„Ja sam više puta razgovarao sa ministrom i nije bilo efekta. Nema potrebe da ublažavamo ove formulacije“, rekao je gradonačelnik Berana.

Žurić: Ostaviti alternativno rješenje

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić sugerisao je da treba ostaviti i alternativno rješenje, u slučaju da ova inicijativa ne uspije, ili da se ne riješi dovoljno brzo.

„To alternativno rješenje moglo bi biti da mi sami zajednički formiramo neko preduzeće i tražimo tih 15 miliona eura koliko nude Turci. Mislim da nijesu bile realne ocjene da ovaj aerodrom ne bi bio ekonomski isplativ, jer nije uzet u obzir kompletan prostor kojem bi gravitirao kao ni broj naših ljudi u dijaspori“, rekao je Žurić.

I za predsjednika Opštine Plav Skendera Šarkinovića projekat aktiviranja aerodroma u Beranama je najznačajniji projekat za sjever, pored autoputa.

Pista poslije više od 30 godina odolijeva nebrizi

„Sa nivoa naše lokalne uprave aerodrom u Beranama je veoma značajan imajući u vidu brojnu dijasporu iz plavske opštine. Mislim da bi ovaj aerodrom bio značajan i za jedan dio Albanije, kao i za Kosovo, odnosno za čitav region“, rekao je Šarkinović.

Bezrezervnu podršku aktiviranju aerodroma u Beranama dao je i predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević koji, takođe, smatra da se radi ne samo o projektu važnom za Berane, već za čitav sjever Crne Gore.

„Mi već sa Direkcijom za saobraćaj pravimo projekat regionalnog puta Mojkovac–Lubnice–Berane, i pravimo vezu sa ovim krajem. Mislim da sa aerodromom u Beranama i autoputem naši drugi razvojni projekti, poput Bjelasice i Komova, onda imaju realnost“, rekao je Medojević.

Više od godinu čekaju odgovor ministarstva

U pismu Ministarstvu saobraćaja podsjeća se na to da je turska vlada preko svog Ministarstva za komunikacije još 2010. godine izradila „Poslovni izvještaj za otvaranje vojnog aerodroma u Beranama za civilne svrhe“ i da su tim izvještajem predviđena ulaganja od 15 miliona eura.

Iz beranske Opštine postavljaju pitanje zašto se resorno ministarstvo već više od godinu nije izjasnilo o ovoj ponudi

Nakon toga turska kompanija „Limak holding“ javila se na opštinski javni poziv za izbor strateškog partnera za zajedničko ulaganje i izgradnju aerodroma u Beranama, ali je to uslovila omogućavanjem investiranja u sve crnogorske aerodrome. Ova privatna kompanija već gazduje najvećim aerodromima u Turskoj, ali i u Prištini i Skoplju.

Iz beranske Opštine postavljaju pitanje zašto se resorno ministarstvo već više od godinu nije izjasnilo o ovoj ponudi.

Aerodrom najbliži za desetak opština

Otvaranje aerodroma u Beranama do sada je samo bio dio predizborne retorike i obećanja koja su neštedimice dijelili državni i lokalni funkcioneri u protekle dvije decenije. Činjenica je da bi ovaj aerodrom bio najbliži za desetak opština u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, odnosno gravitirao bi području koje ima veliku i brojnu dijasporu. Beranska vazdušna luka ima dugu tradiciju.

Prvi avioni tu su sletjeli u vrijeme Drugog svjetskog rata. Pristanišna zgrada izgrađena je šezdesetih godina kada je i uspostavljen redovni putnički saobraćaj. Desetak godina na liniji Berane–Podgorica–Berane i Berane–Beograd–Berane, saobraćali su avioni DC 3, a u kratkom periodu i foker. 1974. godine vojska tadašnje SFRJ uradila je kvalitetnu pistu dužine blizu dva kilometra i širine 45 metara, koja i poslije više od trideset godina odolijeva vremenu i nebrizi.

Galerija

Bonus video: