Ko je krčmio novac građana za gorivo i putovanja

CGO podnio krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja. Danas sjednica Državne izborne komisije, a glavna tema trebalo bi da budu sporne isplate članovima
6542 pregleda 3 komentar(a)
Danas se sastaju članovi DIK-a, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Danas se sastaju članovi DIK-a, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2019. 09:26h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je juče krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu protiv NN lica u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, saznaju “Vijesti”.

Ovo tijelo sastaće se danas i, prema nezvaničnim saznanjima, raspravljati upravo o podacima o spornim isplatama DIK-a tokom 2017, 2018. i gotovo polovine 2019, a koje su “Vijesti” nedavno objavile.

Pored mjesečnih isplata od po 300 eura, ali i više hiljada eura koje dobijaju za svake izbore, pojedini članovi su dobijali dvaput više novca za službena putovanja nego što je propisano i što ih je sljedovalo.

Pojedini su za gorivo dobijali kao da na sjednice dolaze iz ruske prijestonice, a ne sa sjevera Crne Gore, a neki nijesu odbijali dnevnice uprkos tome što na sjednice DIK-a dolaze sa u radno vrijeme, sa poslova udaljenih samo nekoliko stotina metara.

Povezani članci

26. Novembar 2019.

Kada građani časte gorivo, Rožaje daleko kao Moskva

“Grube nepravilnosti su posebno konstatovane u dijelu obračunavanja isplata po osnovu korišćenja sopstvenog vozila u službene svrhe i dnevnica za službena putovanja. Određenim članovima DIK-a isplaćivani su nesrazmjerno veliki iznosi povodom korišćenja sopstvenog vozila u službene svrhe i to u periodima kada Komisija nije imala povećan obim posla. U pogledu dnevnica za službena putovanja, one su obračunavane u punom iznosu i u slučajevima kada je njeno umanjenje propisano Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru. Na ovaj način zaposleni u DIK-u pribavili su sebi protivpravnu imovinsku korist od više hiljada eura i oštetili državni budžet,” stoji, između ostalog, u krivičnoj prijavi CGO-a u koju su “Vijesti” imale uvid.

Krivičnu prijavu prati i propratna dokumentacija koja uključuje i izvještavanje “Vijesti” o ovom slučaju.

DIK će danas imati sjednicu, za koju su, prema dnevnom redu, planirane dvije tačke - usvajanje Zapisnika sa 107. sjednice i tekuća pitanja.

Prema nezvaničnim saznanjima, upravo će se pod drugom tačkom raspravljati o troškovima o kojima su pisale “Vijesti”.

Prema poslovniku, Komisija se saziva i materijal za sjednicu dostavlja članovima najkasnije 24 sata prije vremena održavanja sjednice, a po potrebi Komisija se može sazvati telefonskim putem ili na drugi odgovarajući način, a saziv i materijal dostaviti na samoj sjednici.

Za nepune dvije i po godine, članovima i sekretaru DIK-a isplaćeno je po raznim osnovama blizu 200.000 eura.

Među primjerima koji se posebno ističu da je da nekima od njih za službena putovanja isplaćivane pune dnevnice, iako na to nisu imali pravo jer su im sve troškove pokrivali organizatori događaja na koje su putovali.

Članovima DIK-a se isplaćuju dnevnice u visini službenog putovanja u zemlji, iako su neki od njih zaposleni na nekoliko stotina metara od kancelarija tog tijela.

Sjedište Komisije se nalazi u samo centru, a među onima koji rade samo nekoliko stotina metara su Nataša Pešić i Ljiljana Radonjić (Vlada) i Aleksandar Jovićević (Skupština).

Bonus video: