Ko je okupio zanimljivo društvo na čelu Lovačkog saveza

Mora se znati ko je od Lovačkog saveza još prije 12 godina napravio paradržavnu organizaciju, rekao je Komar
399 pregleda 2 komentar(a)
Radovan Komar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radovan Komar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.01.2014. 20:38h

Podgorički Viši sud potvrdio je presudu Osnovnog i kao neosnavanu odbio tužbu čelnika Lovačkog saveza Crne Gore protiv Radovana Komara, osnivača i urednika časopisa o ekologiji i lovstvu “Gorske saze”.

Komar je, u autorskom tekstu u “Vijestima” prije tri godine, pisao o, kako je tvrdio, haosu i kriminalu u ovoj oblasti.

Komara su zbog navodne povrede časti i ugleda tužili čelnici Lovačkog saveza Nikola Marković, Zoran Lazović, Marko Dakić, Jovan Lakčević, Mehmet Zenka, Dragan Šakotić i Duško Ivanović, i za pretrpljene duševne bolove tražili nematerijalnu štetu 35.000 eura.

Marković je presjednik Lovačkog saveza, Lazović je kontroverzni službenik ANB-a, poznat sa snimka sa svadbe odbjeglog narko bosa Safeta Kalića, Jovan Lakčević je bivši načelnik Generalštaba VCG, Zenka funkcioner DUA, Dakić bivši sudija i sada advokat...

Komar u izjavi “Vijestima” podsjeća da ga je rukovodstvo Lovačkog saveza kolektivno tužilo zato što je u tekstu “Revizija” objelodanio dokument koji su eksperti Svjetske banke uradili za vladu, a ona ga usvojila i uputila resornom ministarstvu sa nalogom za sprovođenje

Iako ih nije poimenice pomenuo, čelnici lovačke organizacije su ga tužili jer je na taj način, navodno, rukovodstvo lovačke organizacije etiketirao kao ozloglašene kriminalce.

Sud je odbio njihovu tužbu uz obrazloženje da su Komarevi stavovi “suštinski kompatibilni” sa stavovima Međunarodne finansijske korporacije (IFC) čije su preporuke o stanju lovstva u Crnoj Gori tada objavljene na sajtu Vlade. Sud je naložio tužiocima da tuženome isplate 4.800 eura troškova sudskog postupka.

Komar u izjavi “Vijestima” podsjeća da ga je rukovodstvo Lovačkog saveza kolektivno tužilo zato što je u tekstu “Revizija” objelodanio dokument koji su eksperti Svjetske banke uradili za vladu, a ona ga usvojila i uputila resornom ministarstvu sa nalogom za sprovođenje.

Javnost treba da zna istinu

“Radi se o opširnom dokumentu 'Preporuke ­ lovstvo' kojim se daju precizna upustva za reformu u oblasti lovstva u Crnoj Gori sa osnovnom idejom vraćanja državne regulative za ovu oblast u okvire ustavnosti, zakonitosti i nadležnosti države, u vezi sa tim i 'razvlašćivanje' NVO Lovački savez i njegovog privilegovanog statusa u društvu”, kaže Komar.

Javnost i lovci u Crnoj Gori, kako kaže Komar, poslije svega moraju saznati istinu.

“Ko je ustvari i sa kakvim 'dilom' okupio ovo društvo na čelu Lovačkog saveza kao najmasovnije organizacije civilnog društva u Crnoj Gori, još prije 12 godina i od nje napravio paradržavnu organizaciju. Isto tako sa kakvim prevarama i zloupotrebama se oni održavaju na čelu lovačke organizacije sve ove godine. To mora znati i država zarad sopstvenog zdravlja i razvoja. Vjerujem da civilna društva ne poznaju sličan primjer organizovanja i djelovanja civilnog društva. Na kraju kao neko ko dugo prati stanje i bavi se teorijom lovstva ovo doživljavam kao samo još jednu epizodu institucionalizovane destrukcije u sistemu državnog upravljanja lovištima i divljači kao važnim nacionalnim dobrima. A ta destrukcija se nastavlja kroz mandate tri ministra poljoprivrede, još od početka 2002. godine”, kazao je Komar.

"Sve je ličilo na zaplet u krimi filmu"

Sve poslije objavljivanja njegovog teksta, kako kaže Komar, ličilo je na zaplet u nekom krimi filmu.

“Prvo je sa sajta Ministarstva finansija nestao sporni dokument. Kada smo intervenisali kod premijera vratili su ga sa smiješnim objašnjenjem. Istovremeno, rukovodstvo Lovačkog saveza krenulo je u kampanju negiranja autentičnosti toga dokumenta, moje diskreditacije pljuvačkim tekstovima prema medijima i isto takvim pismima, u suštini pozivima na linč, prema svojim članicama. Na kraju su me tužili tvrdeći da sam ja napisao taj dokument i kao nekakav sajber kriminalac i postavio ga na sajt vlade, te im time nanio štetu časti i ugledu”, kaže Komar.

Bonus video: