Ko ne plati kaznu, MUP uzima sa računa

Bjeković: Prinudna naplata biće obavljena prenosom novca sa računa građana ili firme na račun budžeta Crne Gore
739 pregleda 11 komentar(a)
MUP, limenka, Foto: Boris Pejović
MUP, limenka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.09.2017. 19:36h

Ministarstvo unutrašnjih poslova će kazne za saobraćajne prekršaje naplaćivati prinudnim skidanjem novca sa računa građana, umjesto kao donedavno - zadržavanjem saobraćajnih i vozačkih dozvola dok ih vozači ne plate.

Ustavni sud je 29. maja ukinuo odredbe Zakona o prekršajima na osnovu kojih je do sada MUP mogao da zadržava izdavanje saobraćajnih i vozačkih dozvola dok građani ne plate saobraćajne kazne, jer je to kršenje ljudskih prava garantovanih Ustavom.

Zakonom o prekršajima bilo je propisano da se kažnjenom za prekršaj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, ne dozvoli registracija motornog vozila ili izdavanje vozačke dozvole dok ne plati sve novčane kazne i troškove postupka, koje su evidentirane u Registru novčanih kazni Ministarstva pravde.

Odlukom Ustavnog suda, odredbe su prestale da važe 4. jula.

Raniji mehanizam naplate kazni, sada je, kako su "Vijestima" kazali iz podgoričkog Suda za prekršaje, zamijenjen drugim odredbama Zakona o prekršajima, pa je moguće izvršiti prinudnu naplatu novčane kazne ili je zamijeniti kaznom zatvora ili radom u javnom inetresu.

Prema riječima predsjednice Suda, Nade Bjeković, od pravnog lica i preduzetnika prinudna naplata biće obavljena prenosom novca sa njihovog računa na račun budžeta Crne Gore, odnosno budžeta jedinice lokalne samouprave, preko Centralne banke.

"Od fizičkog i odgovornog lica u pravnom licu, prinudna naplata će biti izvršena odbijanjem određenog dijela zarade ili penzije, ali ne većeg od jedne trećine, preko organa, pravnog lica ili poslodavca kod kojeg je zaposleno osuđeno, odnosno kažnjeno lice. Prinudna naplata može biti izvršena i preko Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, te prenosom novčanih sredstava sa računa koje fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu imaju kod poslovnih banaka", kazala je Bjeković “Vijestima”.

U situaciji kada na računu pravnog lica ili preduzetnika nema sredstava, kazna će biti naplaćena prinudnom naplatom na imovini.

Prema Zakonu, prinudna naplata se određuje naredbom nadležnog suda, odnosno organa koji je donio odluku o prekršaju. U slučaju kada se kazna "plaća" radom u javnom interesu ili kaznom zatvora, kažnjenom licu se za svakih započetih 25 eura određuje četiri časa rada u javnom interesu ili jedan dan zatvora.

MUP: U 172.434 slučaja vozačima zadržavane isprave

Od 1. septembra 2011, kada je stupio na snagu Zakon o prekršajima, do 4. jula 2017. nije dozvoljena registracija motornog vozila ili izdavanje vozačke dozvole za 172.434 predmeta, kazali su "Vijestima" iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Oni nemaju podatke, kako su naveli, koliko je to novca.

Iz Ministarstva pravde, koje rukovodi Registrom novčanih kazni, na pitanje "Vijesti" o statističkim podacima koji se odnose na iznose i vrstu kazni, kazali su da se podaci iz kaznene i prekršajne evidencije mogu dati samo nadležnim institucijama, odnosno građaninu na lični zahtjev.

“VIjesti” nisu tražile imena kažnjenih lica.

Bonus video: