Ko ne sluša biće šef na papiru

Valentina Minić ocijenila je da je Ministarstvo koristilo “pravne ultimatume i prijetnje”
134 pregleda 5 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2017. 19:32h

Ministar zdravlja Kenan Hrapović zaprijetilo je Ljekarskoj komori da će joj zakonom oduzeti ključne nadležnosti ukoliko ne ponovi izbor rukovodstva i ne promijeni Statut.

U rješenju Hrapovića dostavljenom Ljekarskoj komori obavezuje se predsjednik Skupštine dr Nebojša Sekulić i da ponovo sazove sjednicu Skupštine i poništi izbor dr Aleksandra Mugoše, te da uredi postupak izdavanja ljekarske licence.

“Obaveze se moraju završiti u naloženim rokovima, a u suprotnom će Ministarstvo zdravlja pripremiti izmjene zakona...sa predlogom oduzimanja prenesenih poslova...” navodi ministar.

Na osnovu dokumenta upućenog poslije nadzora Komore 14. marta, Minsistarstvo planira da iz nadležnosti Komore preuzme izdavanje, obnavljanje i oduzimanje licenci za rad, vođenje njihovog registra. Takođe i pravila o vrednovanju stručnih i naučnih referata, kao i druge vidove stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika.

Dr Aleksandar Mugoša zatražio je ranije podršku kolega kako bi se unaprijedila zdravstvena zaštita građana, a ljekari odbranili profesionalnu nezavisnost. Način za to su, između ostalog i specijalizacije ljekara, što se godinama unazad smatra kao veliki nedostatak zdravstva.

Kada su licence u pitanju, Jočić nije ranije doveo u pitanje nijednu, dok postoji sumnja da je neke davao iako za to nijesu postojali uslovi. Ministarstvo to međutim ranije nije provjeravalo, ili je to radilo van očiju javnosti.

I dok u Ljekarskoj komori pišu tužbu Upravnom sudu jer Ministarsvo ne priznaje rezultate Skupštine, predsjednik Komore Nebojša Sekulić rekao je “Vijestima” da su rokovi potpuno neralni i da je o tome obaviješten nadležni resor.

Sekulić je naglasio da u narednom periodu slijedi razgovor sa Hrapovićem, nakon kojeg će da vide koji su naredni koraci.

On je uvjeren, kako kaže, da će sa ministrom da postignu zajedničko rješenje “koje će biti na obostrano zadovoljstvo”.

Hrapović, međutim, nije odgovorio na pitanja “Vijesti” šta će Ministarstvo da preduzme ako Skupština ne ispoštuje obaveze iz rješenja, za šta su rokovi već istekli.

Sindikat doktora medicine je krajem prošle sedmice objavio da je Ljekarskoj komori ukinut internet.

Rebronja: Profesionalni ljekari kao neprijatelji

“Ministar koji konstantno dozvoljava sebi elementarno pravno neznanje iz oblasti kojom rukovodi, a ulazi u konfrontaciju sa ljekarima, pokazuje da je njegov jedini cilj da se ponaša žandarski, a ne da pravi partnera”, rekao je dr Almir Rebronja , potpredsjednik SDP-a. On je istakao da se na taj način pokušava poslati poruka ljekarima da ćute, trpe i budu mirni, jer “dokle on i njemu slični budu vodili zdravstveni sistem, profesionalni, ugledni i slobodni ljekari mogu očekivati da ih proglase za neprijatelje države i faktorom destrukcije u sistemu zdravstva”.

Minić: Šta je Ministarstvo probudilo iz dubokog sna

“Šta je Ministarstvo zdravlja opredijelilo da se poslije dubokog sna, agresivno probudi nakon 22 godine prestanka nelegitimne „vladavine“ Đoka Jočića,”zapitala je ljekarka, poslanica Demokrata Valentina Minić .

Ona je podsjetila da je Jočić ranije tvrdio da je Ministarstvo zdravlja dalo pozitivnu ocjenu o radu te institucije. Minić međutim podsjeća da je Ministarstvo u obrazloženju rješenja upravnog nadzora navelo da je još 31. avgusta 2016. utvrđeno da je bilo nepravilnosti u radu Komore dok je Jočić bio predsjednik i da je Vladin resor na sebe, od 1. februara, preuzeo poslove koji se odnose na izdavanje i obnavljanje licenci. “Jočićevo rukovodstvo za pola godine nije učinilo ništa da ispravi postojeće nepravilnosti. Sve pravne posljedice neuspiješnog rada Jočićeve Komore snosili su doktori medicine i građani, a sada posljedice nerada i neprofesionalnosti snosi isključivo novoizabrano rukovodstvo Komore”, zaključila je Minić .

Bonus video: