Ko procjenjuje da li je pas opasan?

Pravilnik o načinu držanja opasnih pasa donesen je bez konsultacija sa stručnjacima i sadrži niz spornih odluka
443 pregleda 16 komentar(a)
pit bul, pas, Foto: Shutterstock
pit bul, pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.06.2017. 18:48h

Pravilnik o načinu držanja opasnih pasa sastavljen je bez konsultacija sa stručnjacima i napravljen nasumice, smatraju u Udruženju za zaštitu životinja „Ruka šapi“.

Samo donošenje takvog akta, kojeg je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja usvojilo prošlog mjeseca, kako su kazali u tom Udruženju, nije sporno. Iz „Ruka šapi“ spornim smatraju njegovu formu i navode da sadrži brojne propuste.

Spornim smatraju spisak rasa koje su targetirane kao opasne. Pravilnikom su kao opasne rase navedeni pit bul terijer, američki stafordski terijer, bulterijer, srednjeazijski ovčar, tosa inu, kavkaski ovčar, fila brazilijero, šarplaninac, američki bulldog, kangal, južnruski ovčar, tornjak ili mješanci tih rasa, te psi koji su dresirani za borbe.

“Spisak je napravljen nasumice… ukoliko je zaista potrebno označavati pojedine rase kao opasne, to bi trebalo da se uradi na primjereniji i sveobuhvatan način. Osim toga, nije predviđeno ni da se ostali psi, van spiska, moraju podvrgavati provjeri, za šta bi trebalo da postoji odredba”, kazali su iz “Ruka šapi”.

Iz te organizacije spornim smatraju to što pravilnikom nije propisan način na koji se procjenjuje da li je pas opasan , potencijalno opasan ili ne.

“Nije naveden nadležni organ koji bi trebalo da vrši procjenu, evidentira sve te pse, a još manje gdje će se i kako ta evidencija voditi”.

Iz Udruženja “Ruka šapi” su kazali da je sporan i član u kojem se navodi da se pravilnik ne primjenjuje na pse koji su obučeni i koji se koriste u obavljanju poslova državne uprave…

“Nigdje se ne navodi na kakvu se obuku misli, niti gdje bi se ta obuka mogla izvršiti”, kazali su iz tog Udruženja.

Sporna je i odredba koja se odnosi na pse dresirane za borbe.

„Organizovanje borbi pasa je krivično djelo, pa zbog čega nije propisano kako se postupa sa takvim psima ukoliko budu pronađeni kod vlasnika, odnosno organizatora istih“.

Pravilnikom je predviđeno da opasne rase može da drži samo punoljetno lice, bez dodatnih uslova koji se odnose na vlasnika. Iz „Ruka šapi“ navode da je, pored ostalog, trebalo zabraniti držanje rasa koje su označene kao opasne i licima protiv kojih je pokrenut postupak ili su osuđivani zbog nasilja u bilo kom obliku.

Kao jedan od uslova za držanje opasnih rasa navodi se i uslov da pas mora biti sterilisan, ali, kako kažu iz „Ruka-šapi“, nije određeno da li su odgajivačnice opasnih rasa pošteđene sterilizacije, te da li pravilnik zabranjuje uopšte postojanje odgajivačnica.

“Pozdravljamo odredbu da psi moraju biti sterilisani, kao i onaj da psi moraju biti na povocu pri kretanju po javnim površinama, što je regulisano i Odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca, tako da to nije nikakva novina, iako se u praksi ne sprovodi niti kontroliše, a još manje sankcioniše“, kazali su iz tog Udruženja.

Ne postoji obaveza da svi psi moraju biti obilježeni mikročipom

U Udruženju „Ruka šapi“ velikim propustom smatraju to što u pavilniku ne postoji, prema njihovom mišljenu, ključna obaveza - da svi psi moraju biti obilježeni mikročipom ili da su na drugi način obilježeni.

„Tako bi se u slučaju zanemarivanja i napuštanja psa moglo dokazati vlasništvo i ne bismo dolazili u situaciju izbjegavanja odgovornosti u slučaju napada, bez obzira na to da li je pas prethodno označen kao opasan ili ne. Kada bi svi psi po obavezi koju propisuju oba akta bili sterilisani, a vlasnici se odgovorno odnosili prema njima, zasigurno ne bismo bili svjedoci napada pasa na druge životinje ili ljude, a sa druge strane, i broj napuštenih pasa bi se sveo na najmanju moguću mjeru”, kazali su iz Udruženja „Ruka-šapi“.

Bonus video: