Ko se oštri za VDT-a: Spremaju se Rodić, Pažin, Radović...

...novi tužilac mora imati besprijekornu biografiju, da nema prethodnih dugova prema onima koji će ga birati...
252 pregleda 14 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Arhiva Vijesti
Veselin Vučković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.11.2013. 13:34h

Tužilački savjet još nije dobio nijednu prijavu za mjesto novog vrhovnog državnog tužioca iako se konkurs završava sjutra. Predsjednik Tužilačkog savjeta Veselin Vučković potvrdio je “Vijestima” tu informaciju.

“Konkurs se zaključuje u srijedu što ne znači da će do tada biti i konačan broj prijava jer potencijalni kandidati mogu i poštom poslati svoju prijavu. Očekujem da će se na konkurs javiti i tužioci, ali i iz drugih profesija u okviru pravosuđa”, rekao je Vučković, koji je v. d. Vrhovnog državnog tužioca.

Što se tiče tužilaštva, kao mogući kandidati pominju se zamjenica vrhovnog tužioca i bivša specijalna tužiteljka Stojanka Radović, Dražen Burić, zamjenik specijalnog tužioca, i viša tužiteljka u Podgorici Vesna Jovićević. Prema informacijama “Vijesti”, i zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Zoran Pažin priprema dokumentaciju za prijavu, ali i advokat Goran Rodić. Pažin nije potvrdio ali ni demantovao tu informaciju.

“Ono što vam sada mogu reći je da nijesam predao dokumenta”, rekao je Pažin.

Predstavni partija, nevladinog sektora i advokature rekli su juče “Vijestima” da nasljednik Ranke Čarapić treba da, u odnosu na prethodnike, ima više hrabrosti da se uhvati u koštac s kriminalom i korupcijom, uz preduslov da ne bude pod uticajem vladajuće elite. Prvi zadatak koji će imati pred sobom, trebalo bi da bude samoiniciranje istraga o pljačkama tokom privatizacija i neriješenim ubistvima.

Sagovornici “Vijesti” se slažu da novi tužilac mora imati i besprijekornu biografiju, da nema prethodnih dugova prema onima koji će ga birati, da je nezavisan od političkih partija i da nužno ne mora biti iz reda tužilaca.

Predrag Bulatović (DF) smatra da je Crnoj Gori potreban VDT koji će prije svega sam pokretati aktivnosti, posebno u slučajevima korupcije na visokom nivou, slučajevima u kojima su učestvovali i aktuelni i bivši državni funkcioneri i slučajevima političke korupcije i krivičnih djela u izbornom procesu.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju za 5. novembar

Bonus video: