Ko su kupci opštinske zemlje u naselju Biočinovići u Kolašinu - Vijesti.me
Rasadnik lake zarade

Ko su kupci opštinske zemlje u naselju Biočinovići u Kolašinu

Aktuelni glavni administrator, a tadašnji šef policije u Kolašinu Zoran Vlahović parcelu od 1.000 eura godinu kasnije prodao je za 69.000

Biočinovići, Kolašin
Biočinovići, Kolašin (Foto: Dragana Šćepanović)

Prema podacima Uprave za nekretnine, placeve od Opštine po niskim cijena tokom 2005, 2006. i 2007. godine kupilo je više pojedinaca. Oni su, uglavnom, odmah zatim, na sebe uknjiženo zemljište prodovali i do 30 puta skuplje agencijama ili strancima.

Krajem 2006, kada je m2 u Biočinovićima, tvrde u nekoliko agencija za promet nekretnina, vrijedio 100 do 150 eura, Podgoričanin Mihailo Burić je od Opštine Kolašin kupio 435 m2 za samo 870 eura, to jest 2 eura po m2. Burić je i dalje vlasnik tog zemljišta.

Kako su se bogatili u Kolašinu: Kupiš za 1.000, prodaš za 30.000 eura>>>

Kolašinac Milan Bulatoviću januaru 2005. parcelu od 600 m2 kupio je za 600 eura. Dvije godine kasnije prodao je budvanskom „Allianz kapitalu“ za 33.000, odnosno za 110 eura po m2.

Zaradio je i Podgoričanin Veselin Lakić, koji je parcelu u Biočinovićima od 400 m2 platio Opštini 4.000, a samo nekoliko mjeseci kasnije prodao za 33.000 eura.

Iako zemljište nije kupio od Opštine dobro je zaradio i aktuelni glavni administrator, a tadašnji načelnik OB u Kolašinu Zoran Vlahović. Plac od 400 m2 koji je Opština prodala Dejanu Đuraškoviću iz Podgorice, po sličnim cijenama kao i ostalima u to vrijeme, Vlahović je od njega kupio za 1.000 eura. Godinu kasnije načelnik OB-a je zaradio na istom zemljištu čak 69.000 eura. Budvanska firma „Allianz kapital“ platila mu je metar kvadratni po 175 eura.

Dožić: Nije bilo namještanja, ni privilegija, takvo je bilo vrijeme

Nazvanične informacije, prema kojima su za opštinske i državne funkcionere opštinsko zemljište kupovali njihovi prijatelji i rođaci, juče je demantovao Aleksandar Dožić, koji je u to vrijeme bio na čelu Sekretarijata za urbanizam.

Taj sekretarijat je i organizovao prodaju u Biočinovićima u dva navrata, a Dožić tvrdi da je sve bilo po zakonu.

Enormnu zaradu pojedinih vlasnika tih placeva omogućile su, smatra, „cijene koje su se turbulentno mijenjale u kratkom vremenu“.

"Apsolutno sve je organizovano po zakonu. Niko nije imao privilegiju, jer su oglasi o prodaji obajavljivani u dnevnim novinama. To što su neki zaradili je stvar nagle promjene vrijednosti zemljišta u Kolašinu. Cijene su se mijenjale u deset dana", rekao je on.