Koalicija 27: EK prepoznaje devastaciju Tare, a mi još uvijek vodimo polemiku

Izvještaj Evropske komisije je, kako su kazali, u saglasnosti sa stavovima koje je dosad iznosila koalicija
388 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2019. 16:59h

Koalicija 27 podržava mišljenje Evropske komisije iz objavljenog izvještaja o Crnoj Gori koji je u saglasnosti sa stavovima koje je dosad iznosila koalicija, a upućuje da u dijelu poglavlja 27 i u smislu sprovođenju pravnih propisa velikog napretka nije bilo, navodi se u saopštenju te koalicije nevladinih organizacija.

"Preporuke u oblasti voda, zaštite prirode, upravljana otpadom i klime se gotovo identično ponavljaju, ukazujući da Vlada Crne Gore i lokalne samouprave nisu dostigle internu spremnost za koordinaciju i sprovođenje završnih mjera za zatvaranje pregovaračkog poglavlja u rokovima na koje smo se obavezali Nacionalnom strategijom aproksimacije i Zajedničkom pregovaračkom pozicijom EU. Postignuti rezultati u oblastima kvaliteta voda, zaštite prirode, upravljanja otpadom su i dalje vezani za donošenje propisa, planiranje, dugotrajne procese, dok se svrha konkretnog ispunjavanja završnih mjerila još uvijek ne nazire", saopšteno je iz Koalicije 27.

Navode da se u proteklih deset godina nedovoljno postiglo na uspostavljanju nacionalnog sistema upravljanja otpadom, jačanju administativnih kapaciteta za sprovođenje EU propisa na lokalnom nivou, zbog čega se, kako su kazali, danas suočavamo sa brojnim problemima neriješenih divljih odlagališta otpada, upravljanja posebnim tokovima otpada, haotičnim upravljanjem u jedinicama lokalne samouprave, "što je uz obavezu uspostavljanja reciklaže otpada doživljava totalni fijasko."

Crna Gora, dodaje se, još uvijek nije donijela Specifične planove implementacije Direktive o otpadu i Direktive o deponijama, dok pet direktiva iz ove oblasti još čeka donošenje Zakona o upravljanju otpadom.

"Poražavajuće je da EK prepoznaje devastaciju rijeke Tare zbog izgradnje autoputa i ukazuje na neophodnost stroge procjene i sprečavanja mogućih negativnih uticaja na životnu sredinu, a da mi vodimo još društvenu polemiku da li devastacije ima ili nema. Umjesto ispraznih izgovora, donosioci odluka treba da započnu rad na „preuzimanju hitnih mjera za prevenciju i očuvanju ekoloških vrijednosti“ rijeke Tare, Skadarskog jezera i drugih zaštićenih i potencijalnih Natura 2000 područja, kako se u izvještaju navodi", kazali su iz Koalicije 27.

U toj koaliciji NVO, kako ističu, cijene urgiranje EK za hitnom zaštitom Ulcinjske solane, kao i ocjenom iz izvještaja da u prethodnoj godini nije ostvaren značajan napredak u tom smislu, što, kako su kazali, "samo pokazuje da civilni sektor nije usamljen u svojim ocjenama, te da je izuzetno objektivan u svojim konstatacijama, što ovaj izvještaj samo potvrđuje."

Ističu i da u oblasti kvaliteta voda od šest implementacionih mjera za proteklu godinu, četiri nisu realizovane, a vezane su za uspostavljanje infrastrukture za komunalne otpadne vode, vode za piće, monitoring površinskih i podzemnih voda sa uspostavljanjem mjernih stanica.

"Sudeći prema izvještaju EK, donosioci odluka, i dalje nijesu uvrstili na listu prioriteta izvršenje složenih obaveza iz oblasti zaštite životne sredine, niti su ih svi vladini sektori shvatili ozbiljno. Jasno je da ukoliko nastavi sa dosadašnjom praksom Crna Gora neće uspjeti da ispuni završne mjere za zatvaranje pregovaračkog poglavlja u planirano vrijeme, kao da smo potrošili sve kredite i povjerenje EU dobijene od početka pregovora. Stoga je pitanje kojom brzinom i koliko efikasno će teći dalji proces pristupanja, kada i kako ćemo uspjeti da zatvorimo ovo poglavlje. Pri tom kašnjenje u sprovođenju preuzetih obaveza nije jedino pitanje koje zabrinjava, nego i nedostatak međusektorski sinhronizovane razvojne vizije i agende u okvirima pristupnog procesa koje bi trebalo da plasira Crnu Goru kao konkurentnu zemlju održivog razvoja u okviru EU", zaključuje se u saopštenju Koalicije 27.

Bonus video: