Koalicija za održivi razvoj: Nećemo ustuknuti, više nas je nego Boškovićevih vojnika

"Samom odlukom poniženi smo i mi građani i patriote kojima je Crna Gora u srcu i koji braneći prirodu branimo ono najsvetije što su nam ostavili naši preci i što i mi treba da ostavimo potomcima. Udbaške i bjeloorlovske strukture koje żele da unište budućnost neće nikad razumijeti šta znači održiv razvoj"
14005 pregleda 33 komentar(a)
Udruzenje "Sačuvajmo Sinjajevinu" pres ispred ministarstva odbrane Aleksandar Perović, Foto: Luka Zeković
Udruzenje "Sačuvajmo Sinjajevinu" pres ispred ministarstva odbrane Aleksandar Perović, Foto: Luka Zeković

Aktivisti Koalicije za održivi razvoj neće ustuknuti pred odlukom Vlade Crne Gore, koja je uprkos volji građana podržala suludi naum ministra odbrane Predraga Boškovića da Sinjajevinu koristi kao vojni poligon. Naprotiv, borićemo se još jače da sačuvamo zajedničko dobro, makar to značilo i da danonoćno stražarimo na planini, poručili su iz KOR-a.Jedan od osnivača KOR-a i predsjednik NVO Ekološki pokret Ozon Aleksandar Perović kazao je da je odlukom da se Sinjajevina koristi kao vojni poligon Vlada ponizila Ustav u kom piše da je Crna Gora ekološka drżava.

"Samom odlukom poniženi smo i mi građani i patriote kojima je Crna Gora u srcu i koji braneći prirodu branimo ono najsvetije što su nam ostavili naši preci i što i mi treba da ostavimo potomcima. Udbaške i bjeloorlovske strukture koje żele da unište budućnost neće nikad razumijeti šta znači održiv razvoj i koji su potencijali Sinjajevine kao parka prirode. Jadno je kad vas okupira Vlada koja bi trebala da bude garant za odbranu, a još jadnije kad se politikanstvo izdigne iznad struke", rekao je Perović. Njegov kolega iz KOR-a i predstavnik GI Sačuvajmo Sinjajevinu Aleksandar Milatović ocijenio je da je današnjom odlukom Vlada Crne Gore još jednom pokazala da ne vodi računa o građanima, već o ličnim interesima:

"Uz to su pogazili naše demokratsko pravo da putem peticija učestvujemo u procesu donošenja politika i odluka. Iako je peticija za očuvanje Sinjajevine usvojena, Vlada Crne Gore se nije udostojila ni da je razmatra, već je u maniru zarobljenih institucija donijela odluku suprotnu volji građana. Ovo, razumije se, nije prvi put da jedna grana vlasti u Crnoj Gori krši Ustav i prava građana. Predstavnici Vlade Crne Gore moraju biti svjesni postojanosti i spremnosti građana da štite državni interes, a to je očuvanje prirode i koncepta ekološke i miroljubive države, države koja spaja, a ne svađa i polarizuje. Država u kojoj se razgovora, a ne ucjenjuje i prijeti. Država svih nas. Zato ćemo nastaviti borbu, a prvi korak je podnošenje krivičnih prijava protiv Boškovića i njegovog šefa Duška Markovića, a potom i radikalizovati proteste. Moraju znati da nas ima više nego Vojske Crne Gore i da ćemo životom braniti planinu", rekao je on.

Bonus video: