Kočnica voza na liniji Bar-Nikšić hvata tek u petoj poziciji?

Iz Željezničkog prevoza tvrde da je kočnica “potpuno ispravna, prema svim relevantnim parametrima”
133 pregleda 22 komentar(a)
voz, Virpazar, Foto: Čitalac reporter
voz, Virpazar, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 16.10.2015. 18:35h

Mašinski inžinjer Milisav Dragojević tvrdi da voz sa neispravnom kočnicom svakodnevno prevozi putnike na relaciji Bar - Nikšić.

Dragojević se poziva na Izvještaj komisije o ispravnosti voza i Uputstvu za korišćenje kočionog sistema, dok iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), međutim, tvrde da je kočnica “potpuno ispravna, prema svim relevantnim parametrima”.

U izvještaju Komisije, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da su tokom probne vožnje utvrđene “mnoge neispravnosti u radu voza EMV 412-416/045-046”, koji je više od tri godine bio na remontu u Zagrebu.

Između ostalog, navodi se i da “povećanje pritiska u kočnim cilindrima sa elektro kočenjem počinje u petoj poziciji”.

Dragojević tvrdi da prema Pravilniku o kočnicama željezničkih vozila, Uputstvima o kočenju vozova i o održavanju kočnica željezničkih vozila, koje je donijelo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, povećanje pritiska mora počinjati u prvoj poziciji.

U Izvještaju se takođe navodi da se sve nepravilnosti moraju otkloniti, kako bi se voz uključio u saobraćaj.

Dragojević je naglasio da je zbog problema s tim vozom ŽPCG, a tek nakon izvještaja Komisije, ŽPCG donio posebno “Uputstvo o korišćenju indirektnog kočnika”, koje se, kako je istakao, odnosi samo na taj voz, iako ŽPCG posjeduje još dva identična.

“Prema važećim mjernim listama proizvođača i specijalizovanih radionica, ovaj sistem elektropneumatske kočnice radi ispravno i ako na prvih 4-6 zuba nema pojave pritiska u bloku cilindra regulatora. Ovakve performanse ovakve konstrukcije kočnice ni na koji način ne utiču na bezbjednost u saobraćaju, jer su u pitanju jako niski stepeni kočenja”, piše u Uputstvu u koje su “Vijesti” imale uvid.

Iz ŽPCG “Vijestima” je, međutim, prije dva dana odgovoreno da nije riječ o uputstvu, već o “pojašnjenju funkcionisanja kočnika i kočenja za one kojima to nije jasno”.

Tvrde da je na zahtjev direktora sektora za putnički prevoz dokument naslovljen kao “uputstvo”.

Voz satima stajao u Virpazaru >>>

Dragojević je ocijenio da je isti inžinjer potpisao tri dokumenta koja su u potpunoj suprotnosti, a koji su omogućili uključenje voza u saobraćaj.

“Prvo je u Zagrebu, nakon popravke, potpisao da je voz ispravan, potom je kao član Komisije potpisao izvještaj da voz nije ispravan, a onda je potpisao Uputstvo o korišćenju kočnica ”, kazao je Dragojević.

Suspendovan zbog “zviždanja”, sud ga vratio na posao

Dragojević, stručnjak sa skoro četvorodecenijskim iskustvom i obučeni mašinovođa sa položenim ispitom za upravljanje vozovima, tvrdi da je o svemu obavijestio Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Direktorat za željeznički saobraćaj, Upravu za inspekcijske poslove i ŽPCG, ali da niko nije reagovao.

ŽPCG je 2013. suspendovala Dragojevića, nakon što je saopštio “Vijestima” da mašinovođe, kao ni pregledači vozova, nijesu imale ni sat teorijske i praktične obuke o radu sa novim vozovima koji su tada stigli iz Španije. On je pojasnio da se “Vijestima” tada obratio jer je strahovao da bi se mogla dogoditi nesreća, zbog “nestručnosti ljudi koji vode ŽPCG”.

Ta informacija bila je tačna, a Dragojević je pojasnio da je saopštio strahujući za bezbjednost putnika.

Osnovni sud u Podgorici je pravosnažnom presudom poništio nezakonitu odluku ŽPCG i “zviždač” Dragojević je vraćen na posao.

Bonus video: