KOD traži obeštećenje od 5.000 da ozeleni grad

Agencija utvrdila da članovi KOD-a koje je policija privodila 21. septembra nijesu nelegalno snimali divlju deponiju
1678 pregleda 5 komentar(a)
Divlja deponija na ivici grada, Foto: Luka Zeković
Divlja deponija na ivici grada, Foto: Luka Zeković

Organizacija KOD i njeni članovi Budislav Minić i Srđan Perić podnijeli su tužbu protiv države Crne Gore i opštinskog preduzeća Deponija zbog prijave od 21. septembra - da su dronom nelegalno snimali prostor kod deponije na Koniku, nakon čega su privedeni i zadržani u Centru bezbjednosti.

Citiraju zapisnik o izvršenom inspekcijskom pregledu Agencije za civilno vazduhoplovstvo u kojem je utvrđeno da snimanje dronom kod deponije nije bilo nezakonito, zbog čega i podnose tužbe i traže obeštećenje od 5.000 eura koje bi uplatili za projekaz ozelenjavanja Podgorice - Inicijativa 100.000 stabala.

Dok su aktivisti KOD-a bili privedeni, iz Uprave policije medijima je saopšteno da je to učinjeno zbog nezakonitog snimanja što je, kako navode Minić i Perić u tužbi, izazvalo uznemirenje kod članova porodica, drugih srodnika, prijatelja i saradnika.

“Pri tome PR služba Uprave policije je neistinito informisala medije da su ‘obavljali snimanja bez dozvole’, a što je jasno da je bilo prejudiciranje nalaza nadležnog državnog organa, Agencije za civilno vazduhoplovstvo”, navedeno je u tužbi.

Članovi KOD-a su tog dana oko 12 časova snimali lokaciju potencijalnog opasnog otpada i izvora zagađenje životne sredine, koja se nalazi van ograde gradske deponije Livade, sa ciljem da o tome naprave snimak koji bi poslali nadležnim inspekcijskim službama i medijima.

“Na devastiranom zemljištu, istočno od deponije ‘Livade’, tužioci (članovi KOD-a) su, nešto iza 12 sati, započeli snimanje dronom divlje deponije automobilskih guma i lokacija njihovog paljenja. U kratkom roku je iz kruga deponije ‘Livade’ pristiglo vatrogasno vozilo sa četiri pripadnika sa obilježjem na odjeći ‘obezbjeđenje’ i sa tzv. ‘vaspitnim palicama’”, navedeno je u tužbi.

Pripadnici “obezbjeđenja” su od članova KOD-a tražili odobrenje za snimanje deponije i da im predaju dron, a nakon što su od predstavnika KOD-a dobili objašnjenje da rade u skladu sa zakonom, Ustavom i međunarodnim konvencijama i da takvo odobrenje nema nikakvu pravnu valjanost, obezbjeđenje je pozvalo policiju.

Nakon rasprave o legalnosti snimanja i komunikacije policajaca sa nadležnima, aktivisti KOD su privedeni u Centar bezbjednosti gdje su zadržani sve do 16.45 časova kada je osnovna tužitelja Romina Vlahović saopštila da “u njihovim radnjama ne nalazi obilježja ni jednog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Nakon toga pripadnici policije puštaju aktiviste KOD-a, uz prijavu Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, koja je 2. oktobra donijela izvještaj da je snimanje bilo u skladu sa propisima.

Iz KOD-a navode da su snimanjem potencijalne opasnosti željeli da ukažu na ugrožavanje zdravlja ljudi i životne sredine.

“Na opisani način, višesatnim podvrgavanjem očigledno neosnovanim procedurama i uslovima, tuženi (država i Deponija) su spriječili tužioce (članove KOD-a) da na licu mjesta prikupe važne informacije od javnog interesa i da ih u planirano vrijeme i u planiranom sadržaju i obliku saopšte nadležnim inspekcijskim organima i javnosti”, naveli su iz ove nevladine organizacije.

Bonus video: