KOD: Zašto plaćamo skuplje ljekove?

KOD: Bez obzira da li se lijek kupuje na recept ili u slobodnoj prodaji, on se plaća od novca građana
130 pregleda 3 komentar(a)
tablete, ljekovi, Foto: Shutterstock
tablete, ljekovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.05.2018. 18:06h

NVO KOD ponovo je pozvala ministra zdravlja Kenana Hrapovića da otvori raspravu o nižim cijenama ljekova, jer, kako navode, postoji čitav niz mjera kojima se može doći do jefitinijih medikamenata, a da se ne krše propisi EU.

Oni su ranije Hrapoviću uputili dopis u kojem traže da provjeri da li su osnovane tvrdnje građana, koji su prijavili da je 21 lijek u Crnoj Gori znatno skuplji nego u regionu.

Ministarstvo je zatim objasnilo da se cijene ljekova u slobodnoj prodaji, koji nijesu na osnovnoj i doplatnoj listi, formiraju na slobodnom tržištu i da nema zakonskog osnova da se ograniče. Istakli su da za najveći broj ljekova, na čiju cijenu se građani žale, imaju adekvatne ljekove na listi i savremenu terapiju u okviru istih terapijskih grupa.

Iz KOD-a tvrde da građani sve ljekove plaćaju posredno ili neposredno:

"Ponavljamo da bilo da se lijek kupuje na recept, pa je plaćen iz budžeta, odnosno iz sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, ili u slobodnoj prodaji, on je u oba slučaja plaćen novcem građana”.

KOD traži od ministra da uporedi cijene za 21 lijek:

“Umjesto floskula i lijepljenja etiketa, od ministra zahtijevamo da ispuni zadatu riječ da je postignuto da je maksimalna cijena bilo kojeg lijeka u Crnoj Gori niža od prosječne cijene lijeka u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji”, navodi ta NVO.

Oni su ranije objavili navode pojedinih pacijenata da lijek “valsacor”, protiv visokog krvnog pritiska košta 9,46, a u regionu 1,96 eura. Građani tvrde da “plaviks”, koji se koristi protiv stvaranja krvnih ugrušaka ovdje košta od 10 do 25 eura, dok se u regionu može kupiti za pet do sedam eura.

Kapi za oči “cosopt” u Crnoj Gori se kupuju za 13, a u regionu za četiri eura.

Iz te organizacije, reagujući na navode Ministarstva zdravlja, saopštili su da je ministar zdravlja dužan da odgovori građanima koji pitaju zašto plaćaju skljuplje ljekove u Crnoj Gori u odnosu na region.

Bonus video: