"Kodra" postaje gradska bolnica?

Iz Ministarstva su “Vijestima” saopštili da su, imajući u vidu migraciju stanovništva i broj stanovnika, prepoznali da je Podgorici potrebna gradska bolnica sa nekoliko osnovnih odjeljenja (hirurgija, interna, pedijatrija, ginekologija) u kojoj bi se pružala zdravstvena zaštita za građane Podgorice, Danilovgrada i Kolašina
895 pregleda 20 komentar(a)
Kodra, Foto: Luka Zeković
Kodra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.12.2014. 18:14h

Privatna klinika “ Kodra ” mogla bi da postane gradska bolnica za građane Podgorice i Danilovgrada, saznaju “Vijesti”.

Dobro upućeni izvor tvrdi da je na pomolu dogovor između Ministarstva zdravlja i “Kodre”.

Iz Ministarstva zdravlja i “Kodre” nijesu željeli da potvrde, ali ni demantuju da će privatna klinika osnovana 2006. godine postati gradska bolnica.

Na tu mogućnost upućuje i činjenica da se posljednjih sedmica izvode radovi na proširenju “Kodre”.

“Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa osobom iz “Kodre” koja je nadležna za komunikaciju sa medijima.

Prethodno je više osoba sa klinike saopštilo da o mogućem otvaranju gradske bolnice nijesu ovlašteni da govore.

Iz Ministarstva su “Vijestima” saopštili da su, imajući u vidu migraciju stanovništva i broj stanovnika, prepoznali da je Podgorici potrebna gradska bolnica sa nekoliko osnovnih odjeljenja (hirurgija, interna, pedijatrija, ginekologija) u kojoj bi se pružala zdravstvena zaštita za građane Podgorice, Danilovgrada i Kolašina.

Istakavši da bi se time “eliminisale gužve, liste čekanja i uska grla” u Kliničkom centru Crne Gore, kazali su da je detaljnim urbanističkim planom opredijeljeno zemljište i lokacija na kojoj bi se gradila bolnica.

Saopšteno je i da su proteklih godina razgovarali sa više zainteresovanih investitora i iskazali potrebu da uđu u privatno-javno partnerstvo za izgradnju gradske bolnice:

“Prošle godine dolazili su u Crnu Goru predstavnici lanca bolnica 'Tokuda' iz Japana... a takođe smo razgovarali sa zainteresovanim investitorima iz evropskih zemalja”.

Naglasili su da su nedavno razgovarali sa vlasnikom bolnice u Trstu, i u ime grupe investitora obišli njihovu bolnicu “Salus” u Tirani.

Već dugi niz godina “ Kodra ” pruža zdravstvene usluge pacijentima iz Crne Gore koji su osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Na osnovu zaključenog ugovora za ovu godinu između FZO i “Kodre”, pacijenti su mogli na privatnoj klinici da besplatno dobiju niz usluga.

Planom do 2017. predviđena gradnja bolnice u Maslinama

Strateškim planom razvoja Podgorice za period od 2012. do 2017. godine predviđena je i izgradnja Opšte bolnice u Maslinama.

U opisu projekta, koji je na nivou ideje, piše da je zbog povećanja zdravstvenih kapaciteta u Glavnom gradu planirana izgradnja bolnice i da je cilj projekta poboljšanje uslova rada.

Prema dokumentu, nosilac projekta je Ministarstvo zdravlja, a potencijalni partneri Glavni grad i donatori. Kao mogući rizik navedeno je odlaganje realizacije zbog ekonomske krize, odnosno nedovoljnog iznosa sredstava.

Bonus video: