Koh: Rezultati u borbi protiv korupcije tanki bez političke volje

“Za demokratiju je veoma važno da ima slobodne medije, kao što su ‘Vijesti’ i jake nevladine organizacije, kao što je MANS“
1 komentar(a)
Ana Koh, Foto: Vijesti
Ana Koh, Foto: Vijesti
Ažurirano: 13.12.2015. 19:14h

Za borbu protiv korupcije državi su potrebni jaki zakoni, ali ne na papiru, već oni koji se primjenjuju, kao i politička volja, ocijenila je regionalna direktorica Transparensi internešnela za Evropu i centralnu Aziju Ana Koh.

Ona je za “Vijesti“ kazala da su za borbu protiv korupcije ključni mediji i civilno društvo.

“Za demokratiju je veoma važno da ima slobodne medije, kao što su ‘Vijesti’ i jake nevladine organizacije kao što je MANS“.

Kako je kazala, ako mediji koje finansira država napadaju druge medije, to ne pomaže razvoju demokratskog društva. Za to su potrebni slobodni i nekorumpirani mediji.

“Ima mnogo korumpiranih medija u svijetu i oni mogu biti korumpirani na različite načine“.

Kaže da je kao bivša novinarka BBC-ja ponekad pisala o korupciji, ali da je o toj pojavi više naučila radeći za Transparensi internešnel.

“Politika i novac se prepliću, ako pratite instinkt i gledate vezu između politike i novca onda ste već na pravom tragu. Prave priče o korupciju zahtijevaju vrijeme, ako želite da ih napišete kako treba, potrebni su dokazi, potrebno je da se suprotstavite i raspravljate sa urednikom da kažete da vam treba vrijeme da napišete tu priču“.

Potrebna je, dodaje, i obuka, da bi se mogle istražiti kompleksne oblasti finansijskog kriminala povezanog sa korupcijom, ali i sloboda medija da može da objavi priču.

“Novinar treba da sarađujete sa nevladinim organizacijama, kao što je MANS koji radi ozbiljna istraživanja“.

Ona je kazala da je, prema istraživanju koje je Transparensi internešnel sproveo među poslovnim ljudima u 30 zemalja, najviše njih ocijenilo da je istraživačko novinarstvo najbolji mehanizam za borbu protiv korupcije.

“Imate izbore pred vama, treba vam transparentno izborno finansiranje, slobodno informisanje, da vlada učini informacije više dostupnim...“.

Prema njenim riječima, ako ne postoji vladavina prava u državi, veoma teško se, skoro nemoguće, izboriti sa korupcijom, ali i neke od najvećih demokratija u svijetu imaju probleme sa korupcijom.

“Svako ima slabosti, čak i zemlje kao što je Danska, Švedska, Velika Britanija. Na primjer, u Londonu, koji je najaveći finansijski centar u svijetu, imate veoma slabu kontrolu i regulaciju koja se odnosi

na pranje novca“. Ona je učestvovala na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, koju je organizovao MANS protekle sedmice u Podgorici.

Bonus video: