Kolašin bez najosnovnijih uslova za doček turista

Privatni pansioni i mali hoteli su gotovo prazni. Na ulicima ni traga od turista, u kafićima samo rijetki gosti
70 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2013. 20:08h

Strateškim planom razvoja Kolašina precizirano je da bi do 2016. godine grad trebalo da postane „vodeći turistički centar Zapadnog Balkana“. Onako kako su svi odbornici lokalnog parlamenta digli ruku da se taj spisak lijepih želja usvoji, tako sada, tri godine prije nego što bi ambiciozni planovi trebalo da postanu kolašinska stvarnost, gotovo niko ne vjeruje u njihovo ostvarivanje.

"Još od kako je plan usvojen, nije se desio neki značajniji pomak kada je riječ o prometu"

Manje od 150 gostiju boravilo je u Kolašinu tokom minule sedmice. Skoro svi u hotelu „Bjanka“ . Privatni pansioni i mali hoteli su gotovo prazni. Na ulicima ni traga od turista, u kafićima samo rijetki gosti.

U Kolašinu je , zajedno sa smještajnim kapacitetima više od godinu zatvorenog hotela „Lipka“, ukupno oko 500 ležajeva. Taj broj je sada umanjen za 140 onih u “zatvorenom objektu'Lipki', čije se ponovno otvaranje za goste i ne naslućuje.

„Hotelski smještaj je u krizi, jer je smanjen za 30 procenata. Jasno je da u predstojeću sezonu ulazimo sa tim hendikepom, jer, prema nekim nezvaničnim informacijama, otvaranje 'Lipke' ne može se očekivati skoro. Pored toga, loše vrijeme osujetilo je dobru najavljenu posjetu.

Radovi na magistrali, odnosno zastoji prouzrokovani tim, mnogo nam štete. Ovdje ljetnja turistička sezona počinje u maju”, kaže direktor lokalne Turističke organizacije Nikola Medenica. Ipak, on smatra da će dobra posjeta hotelu „Bjanka“ popraviti statistiku.

Do hotela „Čile“, jednog od najboljih u gradu, iz centra se stiže dvjema ulicama punim rupa

U TO, ali i u privatnim pansionima, mnogo očekuju i od realizacije ugovora između Opštine i Fonda PIO, prema kojem bi ovog ljeta u Kolašinu trebalo da pod povoljnim uslovima odmaraju penzioneri. I to, smatra Medenica, uliva optimizam.

Iako je od početka, kao član radne grupe, bio uključen u izradu Strateškog plana razvoja, direktor TO smatra da je cilj o vodećoj poziciji Kolašina u oblasti turizma na Zapadnom Balkanu nerealan.

Ulica braće Milošević nema uličnu rasvjetu (Foto: Dragana Šćepanović)

„Vrijeme je to pokazalo. Još od kako je plan usvojen, nije se desio neki značajniji pomak kada je riječ o prometu. Istina mi bilježimo uzlaznu liniju kada je riječ o broju posjetilaca, ali smo jako daleko od tog cilja“, kaže Medenica.

Čak ni u lokalnoj upravi nijesu uvjereni da se do zacrtanog cilja može u naredne tri godine. Potpredsjednik Opštine Đorđije Živković, ipak je, kaže, optimista. On se nada da će završetak nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, što na lokalnom, što na državnom nivou, doprinijeti turističkoj atraktivnosti Kolašina.

„Možda je taj cilj preambiciozan, ali ne treba gubiti nadu. Sve izvjesnija gradnja autoputa, ali i regionalni put Kolašin–Berane doprinijeće tome. Naš grad će biti saobraćajno i tranzitno čvovrište, pa će to otvaranje prema zemljama iz regiona, imati veliki zančaj. I lokalna infrastruktura će uskoro biti bogatija. Završavamo i fudbalski teren, nastavlja se rekonstrukcija sportske hale i Doma mladih i 'Gorštaka'”, kazao je on.

"Loše vrijeme je pokvarilo predsezonu, gostiju skoro da nemam"

Samo jedan prolazak gradskim ulicama dovoljan je za zaključak da, pored tih velikih i dugo čekanih infrastrukturnih objekata, koje Kolašin treba da „otvore“, još mnogo treba raditi.

Do hotela „Čile“, jednog od najboljih u gradu, iz centra se stiže dvjema ulicama punim rupa. Duž Ulice braće Milošević, u kojoj je hotel, nema nijedne svjetiljke. U hotelu samo dva gosta.

„U ovoj ulici je jedino osvjetljenje reklama na mom hotelu. Nijedne svjetiljke nema. Jedva smo i asfalt dobili nakon deset godina čekanja. Međutim, uredno naplaćuju komercijalni prilaz hotelu, do skoro 1.600, a odnedavno 300 eura godišnje.

Loše vrijeme je pokvarilo predsezonu, gostiju skoro da nemam. Kolašinu fali promocija i jača marketinška kampanja. Toga nema, nemamo ni kataloge na sajmovima, da se čuje gdje smo i šta nudimo”, kaže vlasnik hotela “Čile” Predrag Bulatović.

Asfalt u gradu nije popravljen (Foto: Dragana Šćepanović)

U njegovom hotelu otkazane su, zbog lošeg vremena, mnoge rezervacije za maj i jun. Bulatović neće biti jedan od onih vlasnika privatnog smještaja koji će ovog ljeta ugostiti penzionere. Ne isplati se, kaže, pun pansion po cijeni od 18 eura.

Jedan je od mnogih koji su uložili novac u izgradnju turističkih objekata i još vraća kredite. Od nadležnih ne očekuje mnogo, ali se nada da će se bar vrijeme proljepšati.

„Udahnite Kolašin” još na ledu

Iako je incijativa od lokalne uprave i resornog ministarstva potekla još prije godinu, izdavaoci smještaja u Kolašinu još nijesu uspjeli da se dogovore i formiraju udruženje. Na taj način, bilo je planirano, bile bi objedinjene cijene i nivo usluga.

„Ove godine cijelu manifestaciju će morati da finansira Opština, jer TO neće moći"

„Nije još formirano udruženje, ali se intenzivno radi na tome. Biće to od višestruke koristi. Na taj način će im biti olakšano poslovanje, a i gosti će dobiti kvalitetniju uslugu”, očekuje Nikola Medenica.

Mada je i za ovo ljeto planirana manifestacija „Udahnite Kolašin“, prvi put održana prošlog ljeta, još je neizvjesno da li će Opština moći da obezbijedi novac za taj vid turističke promocije. U lokalnoj upravi još ne znaju kada će manifestacija, na kojoj se predstavlja najbolje iz turističke ponude, biti održana niti koliko će novca moći da izdvoje u tu svrhu.

„Ove godine cijelu manifestaciju će morati da finansira Opština, jer TO neće moći. Trudimo se da na najbolji način organizujemo taj događaj, koji je i prošlog ljeta privukao veliki broj gostiju. Najvjerovatnije će, zbog lošeg vremena, biti održana krajem juna. Kada je riječ o finansiranju, sada je sve na Opštini”, rekao je direktor lokalne TO.

Galerija

Bonus video: