Kolašin bi trebalo da nudi lov, flaj fišing, zimski hajking, rafting, jahanje...

Bjelasica je jako zanimljiva za pješačke i jahačke ture, vožnju džipovima, sve ono što je i ljeti primamljivo gostima
230 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2014. 20:27h

Kad ne mogu na skijalište, turisti nemaju mnogo razloga da borave u Kolašinu- to su pokazali minuli dani, kada su masovno otkazivani aranžmani za januar. Nimalo čudno, s obzirom na to da turistički radnici nemaju alternativu za skijanje, niti ponudu koja bi privukla goste.

U zimskim mjesecima Kolašin bi čak i bez snijega mogao biti atraktivna turistička destinacija primaljiva čak i probirljivijim turistima, tvrdi Miki Bulatović, jedan od vlasnika turističke agencije „Jelka turs“.

Za to je, kaže, potrebno više inventivnosti, organizovanosti i kreativnosti. Prema njegovim riječima, za većinu sadržaja koji bi se turistima mogli ponuditi tokom zimskih dana kada nema dovoljno snijega, ne treba čak ni mnogo novih ulaganja.

Veliki je hendikep što rafting sezona, u skladu sa zakonskim propisima, traje samo od 1. maja do 1. oktobra

„Iako se u vrijeme kada se prodaje većina aranžmana ne može predvidjeti da li će biti snijega, svakako bismo gostima, naročito stranim, kao alternativu mogli ponuditi neke druge sadržaje. Ima ih mnogo...

Recimo, u ovo vrijeme kada nema snijega, Bjelasica je jako zanimljiva za pješačke i jahačke ture, vožnju džipovima, sve ono što je i ljeti primamljivo gostima. Ono za šta su sada jako povoljni uslovi je i takozvano zimsko preživljavanje u prirodi. To je za turiste koji su skloniji avanturama, ali zbog čega ne bi i po toj vrsti ponude Kolašin mogao biti prepoznat”, kaže Bulatović.

Svjestan da će kolašinski turistički poslenici i ove zime imati ogromne finansijske gubitke zbog mnogobrojnih otkazanih aranžmana, a da će broj gostiju do kraja ovog i tokom narednog mjeseca zavisiti isključivo od toga da li će pasti snijeg, jedan od vlasnika agencije „Jelka turs“ i Eko katuna „Vranjak“, smatra da se ubuduće to ne bi smjelo dešavati. Da prihodi turističke privrede ne bi zavisili isključivo od meteoroloških uslova, tvrdi on, potrebno je mnogo ozbiljnije i osmišljenije pristupiti prezentaciji onoga što Kolašin može da ponudi.

Miki Bulatović

„Činjenica je da su gosti naviknuti da zimi u Kolašin dolaze samo zbog skijanja. Iako su rijetke zime kada je u januaru kopna Bjelasica, smatram da je neophodno u ponudu uvrstiti još mnogo toga.

Veliki je hendikep što rafting sezona, u skladu sa zakonskim propisima, traje samo od 1. maja do 1. oktobra. Trenutno bi, recimo, rafting bio jako primamljiv svima onima koji sjede u hotelskim sobama i nemaju gdje da potroše vrijeme u gradu. To da li ima ili nema raftinga na Tari trebalo bi da zavisi od nivoa vode, a ne od godišnjeg doba. To jest, rafting bi trebalo da je zabranjen samo onda kad nije bezbjedno”, kazao je Bulatović.

Ribolov i lov, smatra on, bili bi takođe osvježenje zimske turističke ponude. Zimski „flaj fišing“, procjenjuje Bulatović, bio bi primamljiv za značajan broj stranih turista. Uz sve to, prema njegovim riječima, neophodno je u gradu osmisliti programe koji bi turistima zadržali pažnju i prekratili dan bez skijanja. Uporedo, kako kaže suvlasnik agencije „Jelka turs“ i Eko katuna „Vranjak“, trebalo bi da vlasnici smještajnih kapaciteta unaprijede ponudu u svojim objektima.

„Za to je, naravno, potrebno vremena i novca, ali o tome se mora razmišljati.

Osim u hotelu 'Bjanka', gdje gosti imaju bazen, spa centar i ostale sadržaje, nemamo objekte koji isto to mogu da pruže gostima. Uglavnom se ponuda svodi na spavanje i hranu. Za drugačiji odnos prema gostima, a time i prema svojim prihodima, neophodna je i drugačija ponuda. Pored toga, prilično neiskorišten je i projekat 'Putevima sira', u okviru kojeg turisti mogu da na farmama vide kako žive i rade kolašinski stočari. Tim projektom predviđeno je i da turisti učestvuju u pravljanju mliječnih proizvoda”, predlaže Bulatović.

On, ipak, skreće pažnju na to da bi teškoća mogla biti i to što u Kolašin, odnosno na Bjelasicu, zimi dolazi ista kategorija gostiju. Rusi, Albanci i domaći turisti, smatra on, uglavnom su zainteresovani samo za skijanje.

Galerija

Bonus video: