Kolašin: Invalidskim kolicima teško do apoteke, pošte, biblioteke...

Nedostupne su apoteke, Gradska biblioteka, Pošta, kancelarije Centra za socijalni rad, Osnovnog suda, Fonda PIO, većina kafića i prodavnica, Dom zdravlja
107 pregleda 0 komentar(a)
zgrada policije, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
zgrada policije, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.04.2018. 19:16h

Na prste jedne ruke mogu se izbrojati zgrade u Kolašinu do kojih Saša Peković može u invalidskim kolicima. Propisi koji regulišu oblast pristupa i kretanja lica smanjene pokretljivosti, za njega, kaže, malo znače, jer mu je godinama svakodnevica obilježena nepremostivim barijerama.

Saši i ostalim Kolašincima u invalidskim kolicima i dalje su nedostupne apoteke, Gradska biblioteka, Pošta, sve osim prizemlja u zgradama Doma zdravlja i Osnovnog suda, kancelarije Centra za socijalni rad, Suda za prekršaje, Fonda PIO, većina kafića i prodavnica.

Čak i neke institucije, koje su formalno ispoštovale propise, učinile su to na aljkav način.

Tako je, na primjer, prilazna rampa kancelarijama Zavoda za zapošljavanje, zbog velikog nagiba, i dalje skoro neupotrebljiva.

“Pristupačnost je za ljude, koji su u mojoj situaciji, osnov svega. Osobe sa invaliditetom ne mogu se integrisati u društvo samo obećanjima, treba nešto i konkretno uraditi. Onda tek možemo početi priču o jednakim mogućnostima”, kaže Peković.

Navodi da je prvenstveno neophodno da se promijeni i svijest o potrebama onih koji se teže kreću.

Bez toga, ističe, neće biti mnogo koristi od zakonske regulative.

Prije skoro tri godine kolašinska Skupština opštine (SO) usvojila je odluku o postavljanju pristupnih rampi i liftova za osobe sa invaliditetom (OSI). U Opštini kažu da su, postupajući po odluci, učinili ono što je do njih. Svi objekti u javnoj upotrebi su popisani. Svima je upućen i dopis u kojima je objašnjen postupak.

U Opštini, međutim, tvrde da je malo odgovora stiglo na njihove dopise.

U nekim se navodi kako su urađene pristupne rampe, mada je jasno da one ne odgovoraju propisima.

Neki su kazali da imaju pristup sa zadnje strane zgrade ili iz podruma.

Veliki broj objekata u Kolašinu, ističu u lokalnoj upravi, ne posjeduje tehničke mogućnosti za poštovanje odluke. Moguće je prilagotiti prilaz, ali ne i omogućiti kretanje u kolicima kroz zgradu.

U NVO “Natura” kažu da su svjesni tih teškoća.

Direktor Mikan Medenica ocijenio je da treba što više napora ulagati da se što prije riješi problem pristupačnosti prostorijama na spratovima zgrada.

“Mi smo ispred prostorija ‘Nature’ izgradili rampu. Istina je da u zgradama, koje su rađene davno, postoje veliki tehnički problemi da se omogući pristupačnost. Mislim da to ne treba da osujeti napore da se rješenja nađu”.

Peković priča da mu je problem i da stigne do centra grada iz naselja Lug u kojem živi.

U tom naselju saobraćajnice su makadamske, a prije nedavnog nasipanja bile su i pune rupa.

Bonus video: