Kolašin: Kuće pored vode biće srušene?

Ustanovljeno da je određeni broj stambenih i pomoćnih objekata uz rijeku Svinjaču izgrađen na razdaljini manje od propisane...
206 pregleda 15 komentar(a)
Svinjača, Foto: Dragana Šćepanović
Svinjača, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.11.2016. 20:11h

Nevrijeme je minule sedmice lokalnim vlastima u Kolašinu skrenulo pažnju na, kako kažu, ogroman problem koji bi, ukoliko se ne riješi, u budućnosti mogao imati i teške posljedice.

Ustanovljeno je da je određeni broj stambenih i pomoćnih objekata uz rijeku Svinjaču, izgrađen na razdaljini manje od propisane od korita rijeke.

Neki od tih objekata bukvalno su na rubu vode, čiji je nivo značajno porastao zbog obilnih padavina.

Izgrađeni su na nasipima koji su promijenili korito rijeke, što sada stvara teškoće za drugu obalu.

Kako je "Vijestima" objasnila predsjednica Opštine Željka Vuksanović, zbog formiranih nasipa, u opasnosti su i djelovi potpornih zidova sa druge strane rijeke.

"S obzirom na to da je na taj način promijenjen tok rijeke, voda udara u te nasipe i vraća se na drugu stranu gdje plavi i potkopava zemljiše, pa čak, u pojedinim slučajevima, odnosi djelove davno izgrađenih potpornih zidova", kazala je ona.

U budućnosti bi se, kazala je Vuksanovićeva, moglo desiti da pri obilnim višednevnim padavinama bude ugrožena i stambena zgrada za lica u stanju socijalne potrebe, iako taj objekat ima potporni zid.

Dok su mještani naselja pored Svinjače kazali da je broj “objekata koji vise nad rijekom” nekoliko desetina, u Opštini ne žele da se izjašnjavaju o tome.

Prvo, kako je navela, treba utvrditi tačan broj a onda i “status” tih objekata, to jest ustanoviti da li su dobili potrebnu dokumentaciju za gradnju.

"Vrijeme je davno bilo da se to ne dozvoli, odnosno iskontroliše, međutim, mi ćemo da pokrenemo postupke da se čim se za to stvore mogućnosti ti objekti uklone. Takođe, oni koji su pravili nasipe biće u obavezi da to isprave. Ne mogu, za sada, da govorim je li ih nekoliko ili više desetina, ali će, sasvim sigurno, sve biti evidentirano", rekla je ona.

Postupaće, kazala je Vuksanovićeva, u skladu s propisima, a tamo gdje aktivnosti prevazilaze nadležnosti lokalne uprave, tražiće se intervencija države.

Taj posao bi mogao da potraje mjesecima, ali obećava da će se započeti čim se meteorološke prilike stabilizuju.

Lokalna uprava je, kazala je predsjednica, nemoćna kad je u pitanju "divlje" naselje od nekoliko desetina kuća i sa oko 500 mještana na Lugu.

Tamo su stambeni objekti građeni, kako kaže, u samom koritu Tare.

To je dugoročni i za sada, prema mišljenju Vuksanovićeve, nerješiv problem, jer nijesu poštovani propisi da se ne smije graditi na bliže od 100 metara od korita velikog vodotoka.

Opozicija, kojoj je tada pripadala i Vuksanovićeva, prije nekoliko godina je problematizovala način na koji su dijeljeni placevi na Lugu.

Tom divljem naselju sada nedostaje uredna putna infrastruktura, ali i “papiri” za većinu objekata.

Mještani pored Svinjače traže razumijevanje od lokalnih vlasti

Neki od vlasnika kuća ili pomoćnih objekata koji su građeni na nasipima, požalili su se "Vijestima" kako su se mnogo namučili, ali i potrošili dosta novca, dok su formirali "ravnicu" na kojoj su napravili kuću.

Kazali su da im do sada zbog toga niko od nadležnih nije stvarao teškoće ili prijetio sankcijama.

"Sve da mi to narede, kako sada da vratim sve ovo u prvobitno stanje? Da srušim kuću? Mislim da do toga neće doći i da će nadležni imati razumijevanja. Svjesni smo sve vrijeme opasnosti od rijeke, koja zna mnogo više da nabuja nego što je minule sedmice. No, drugačije se nije moglo", kazao je jedan od mještana naselja preko Svinjače.

Bonus video: