Kolašin: Najavili 10.000, a dali 5.000 eura za NVO projekte

Lokalna uprava nalazi načine da kad god može pomogne civilnim organizacijama i tako će biti i ubuduće, ako finansijsko stanje dozvoli, kaže Medenica
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 18:51h

Mjere štednje u lokalnoj upravi prepolovile su sumu namijenjenu NVO sektoru, pa će za devet projekata umjesto 10.000 eura iz opštinske kase biti odvojena samo polovina te sume.

Prije desetak dana odluka da se 10.000 eura poslije sedam godina, tokom kojih nijedan euro nije putem konkursa pripao NVO, objavljena je na opštinskom sajtu, a već nekoliko dana poslije toga ona je i promijenjena. Kako su kazali u Sekretarijatu za finansije, takva odluka je u skladu sa rebalansom budžeta i „posve je logična“.

“Svima je poznato finansijsko stanje u kolašinskoj Opštini. Budžet je rabalansom smanjen za 37 procenata, pa je logično bilo smanjiti i sredstva opredijeljena za NVO sektor. Mada, tokom proteklog perioda davali smo pojedinim organizacijama, kao što su penzioneri i još neki, novac i u to se sve možete uvjeriti iz naše dokumentacije”, rekao je sekretar za finansije Luka Medenica.

Prepolovljeni iznosi nedovoljni

Prema njegovim riječima, lokalna uprava nalazi načine da kad god može pomogne civilnim organizacijama i tako će biti i ubuduće, ako finansijsko stanje dozvoli.

U kolašinskim NVO još nijesu dobili zvanična obavještenja da su sume koje su im prethodno bile opredijeljene umanjene, pa, kako kažu, ne mogu ni da komentarišu, ali se nadaju da je, ipak, riječ o netačnim informacijama.

Kako je kazala Branka Golubović iz Udruženja roditelja, još nijesu dobili odluku, koja je objavljena na opštinskom sajtu.

“Obaviješteni smo iz medija da je naš projekat podržan od lokalne uprave sa 1.500 eura. Samo nezvanično sam čula da će ta suma biti prepolovljena, pa ne bih komentarisala dok ne budemo o tome i obaviješteni. Ukoliko zaista bude tako, onda je jasno da se sa polovinom od te sume ne može ništa učiniti”, kazala je ona.

Prvobitnom odlukom, koja je rebalansom budžeta, promijenjena, lokalna uprava je najviše novca, 1.900 eura izdvojila za projekat “Saradnja za dobrobit djece” – NVO Udruženje roditelja. Projekti osam ostalih civilnih organizacija dobili su po 1.600, 1.000, odnosno 500 eura.

Bonus video: