Kolašin: Novo stablo na mjestu greškom posječene lipe

Jedna od najstarijih lipa u gradu posječena je u januaru
93 pregleda 4 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.10.2015. 19:42h

Na mjestu jedne od najstarijih lipa u Kolašinu, koja je greškom posječena u januaru, posađeno je novo stablo.

Na taj način je Komunalna policija konačno ispunila obećanje koje je dala na protestnom skupu građana, organizovanom zbog sječe.

Staro stablo lipe, koje je krasilo vrh Ulice IV proleterke, oboreno je nakon rješenja Komunalne policije da ugrožava prolaznike.

To je izazvalo revolt Kolašinaca, pa su na protestnom okupljanju zahtijevali od nadležnih da zaštite kolašinske drvorede kao ambijentalnu vrijednost. Akt kojim bi se to postiglo još nije bio na dnevnom redu zakonodavne vlasti, ali u Komunalnoj policiji tvrde da će učiniti sve kako bi sačuvali kolašinske drvorede.

Iz te službe obećavaju i da će na mjestu još nekih posječenih stabala biti posađena nova.

Ekolozi tvrde da je širom grada, tokom minulih desetak godina, desetine stabala “osakaćeno” nestručnim potkresavanjem, a potom i posječeno.

Lipa koja je u januaru posječena, najvjerovatnije je kao i većina drugih u centru grada posađena 1890. godine. Tada je formiran prvi drvored u Kolašinu.

Direktor Centra za kulturu Branislav Jeknić tvrdi da ga je zasadio Bjelopoljac Lale Nešović. On je, prema nekim istorijskim podacima, bio drugi varoški predsjednik.

Prvo drvo koje je namjenski zasađeno u Kolašinu bila je jela na gornjem trgu, 1878. godine, poslije oslobođenja Kolašina od Turaka.

Bonus video: