Kolašin: Opština platila cio dug prethodne vlasti, zgrade vraćene

Tadašnji predsjednik Opštine 2013. godine stavio je potpis na ugovor o fiducijarnom prenosu prava svojine na objekat površine 102 metra kvadratna i pripadajuću parcelu od 276 kvadrata, kao garanciju za kratkoročno zaduženje od 70.000 eura kod Atlas banke
314 pregleda 5 komentar(a)
Dom penzionera Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Dom penzionera Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 31.03.2017. 18:03h

Vraćanjem kredita bivše vlasti, stvoreni su uslovi da se skinu hipoteke sa dvije od najstarijih i najljepših zgrada u samom centru Kolašina.

Sekretar za finansije Goran Rakočević kazao je “Vijestima” da su vraćeni dugovi za koje su kao obezbjeđenje poslužili objekti Doma penzionera i Centra za kulturu.

U julu 2014. Crnogorska komercijalna banka oglasila je prodaju zgrade u kojoj su Centar za kulturu i Zavičajni muzej.

Zgrada i dvorište bili su zalog za kredit od 320.000 eura, koji je Opština podigla u decembru 2008.

Pod hipotekom više nije ni Dom penzionera.

Tadašnji predsjednik Opštine 2013. godine stavio je potpis na ugovor o fiducijarnom prenosu prava svojine na objekat površine 102 metra kvadratna i pripadajuću parcelu od 276 kvadrata, kao garanciju za kratkoročno zaduženje od 70.000 eura kod Atlas banke.

I dok su te zgrade vraćanjem dugova „spašene“, dvije, koje su takođe važan dio kolašinskog kulturnog nasljeđa, propadaju, jer su prodate, očigledno neozbiljnom investitoru.

Takozvana kuća Marića, u kojoj je nakada bio smješten Sreski sud, sagrađena je 1901. godine.

Sada je pred rušenjem i predstavlja opasnost za prolaznike, a prodata je 120.000 eura podgoričkom preduzeću.

Još više nebrige vidi se na zgradi Gorštaka, koju je ista firma kupila prije desetak godina za 80.000 eura.

Najvjerovatnije da je građena 1920.

Prvi put se pominje 1930. godine kao prvi kolašinski hotel „Grand“, koji je imao sedam soba na spratu, a u prizemlji restoran, kafanu i recepciju.

Kupac je nekada najvaljivao ambicioznu rekonstrukciju kuće Marića.

Izdati su mu urbanističko-tehnički uslovi za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju objekata u postojećim gabaritima.

Komunalna policija ga je više puta upozoravala da mora obezbijediti djelove na zgradi koji su rizični za prolaznike. Lokalno Komunalno preduzeće je o trošku Opštine nekoliko puta uklanjalo komade krova, oluka i ostale djelove koji su predstavljali opasnost.

Na zhtjev prethodne kolašinske vlasti, Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu uradio je nalaz o stanju objekta - da su statičke karakteristike kuće takve da mogu izdržati rekonstrukciju.

Bonus video: