Kolašin ostao bez 100 hiljada?

Opština je po osnovu neuplaćenih naknada oštećena na ime uplata Aqua biance 64.314, Water group 30.602, “Lipovo” 3.772
2 komentar(a)
hotel Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
hotel Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 18.04.2017. 19:57h

Za oko 100.000 eura prihoda od koncesija na vodu prethodnih pet godina ostala je uskraćena Opština.

U Sekreterijatu za finansije to su ustanovili upoređujući analitičke kartice fabrika vode "Aqua biance", "Water group", "Lipovo" i "Gorske", sa uplatama trezoru Opštine.

Na nedavnoj pres konferenciji za štampu gradonačelnice Kolašina Željke Vuksanović (SDP) rečeno je da se naknade za koncesije uplaćuju Bijelom Polju i Podgorici, umjesto njima.

Sekretar za finansije Goran Rakočević se počekom mjeseca obratio bjelopoljskj područnoj jedinici Poreske uprave, moleći ih da "preduzmu aktivnosti kako bi se greške ispravile, a kolašinska Opština obeštetila".

Prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, opštini se ustupa 70 posto prihoda od koncesionih naknada za korišćenje prirodnih bogatstava koja se nalaze na njenoj teritoriji, dok ostatak pripada državi.

"Vjerujem da je u pitanju greška koncesionara, a ne namjera državne vlasti, iako nije prvi put da Kolašinci budu uskraćeni za prihode koji im pripadaju. U svakom slučaju, to ćemo najjasnije vidjeti po spremnosti da grešku isprave", kazao je Rakočević "Vijestima".

Prva banka je prošle godine uplatila Glavnom gradu više od 200.000 eura poreza na promet nepokretnosti, koje je Kolašinu trebalo da pripadne od prodaje hotela “Lipka”. Poslije intervencije iz kolašinske lokalne uprave, taj novac je u ratama vraćan.

"Opština Kolašin je po osnovu neuplaćenih iznosa koncesija za vode oštećena na ime uplata Aqua biace 64.314, Water group 30.602, Fabrike vode Lipovo 3.772 i Gorske 700 eura", napisao je Rakočević PU.

U kolašinskoj lokalnoj upravi trude se da saznaju i kojima su opštinama uplaćeni ti iznosi. Takođe, kako pretpostavljaju, približan iznos od konecesija za šume, takođe, nije "legao" na račun Opštine.

Rakočević se u januaru obratio Upravi za šume i PU tražeći na uvid ugovore sa koncesionarima za šume, a odgovore još nije dobio.

Bonus video: