Kolašin: Početak turističke sezone pod znakom pitanja

Zaposleni ultimativno traže da im se daju zarade koje nijesu primali od marta i da im se uplate doprinosi za minule tri godine
4 komentar(a)
Ski-centar Kolašin 1450, Foto: Dragana Šćepanović
Ski-centar Kolašin 1450, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 17.11.2012. 16:36h

Još nema nijedne uvjerljive zvanične najave, ni sa državnog ni sa lokalnog nivoa, o datumu otvaranja kolašinskog Ski-centra, odnosno načinu na koji će i u kojem roku biti obavljeno zakonom obavezno servisiranje žičare i ski-liftova.

Takođe, uslov da inspekcija rada skine plombe sa objekata skijališta je i da se izmire pozamašne obaveze prema radnicima.

Inspektori rada zatvorili su Ski-centar u junu, zbog kašnjenja isplata zarada i uplate doprinosa za zaposlene. Slično se dogodilo i minule godine kada je isto to učinjeno u septembru, a onda, pred sami početak zimske turističke sezone, skijalište je dobilo privremenu dozvolu za rad.

"Nemam nikakvu izjavu, a o Ski-centru ćete pisati kad bude nešto konkretno i pozitivno. Obećavam da ću tada obavijestiti javnost, a to može biti ovog dana do kraja radnog vremena, sjutra ili preksjutra"

Kako, u međuvremenu, poslodavci nijesu ispoštovali, sa inspekcijom rada, dogovorenu dinamiku izmirenja dugova, zabrana je obnovljena. Minule godine radnici su dali saglasnost da inspektori dozvole privremeni rad, sada je, prema nezvaničnim informacijama, situacija sasvim drugačija.

Naime, zaposleni ultimativno traže da im se daju zarade koje nijesu primali od marta i da im se uplate doprinosi za minule tri godine.

U takvoj situaciji prilično neuvjerljivo zvuče obećanja direktora Bobana Šćepanovića, koji je u više narata kazao da će Ski-centar Kolašin 1450 početi da radi „kad padne prvi ovogodišnji snijeg“.

„Nemam nikakvu izjavu, a o Ski-centru ćete pisati kad bude nešto konkretno i pozitivno.

Obećavam da ću tada obavijestiti javnost, a to može biti ovog dana do kraja radnog vremena, sjutra ili preksjutra“ na taj način je direktor skijališta čitavu prethodnu sedmicu odgovarao na pitanja „Vijesti“ o situaciji u Ski-centru. On je dodao takođe da mu novinari „unose negativnu energiju insistirajući na odgovorima“.

Ni zaposleni izgleda nijesu bolji, kada je riječ o komunikaciji sa Šćepanovićem. Prema riječima predsjednika sindikata Milića Bulatovića, radnici nemaju informacije da li će i kada biti otvoreno skijalište.

„Nemamo nikakvih informacija o tome kada će i da li će uopšte ove godine biti otvoren ski-centar, pa ne možemo ništa reći ni javnosti. Činjenica je da nas niko ne obavještava o tome, ali je i činjenica da još nijesmo primili nijedan euro od zaostalih zarada niti su uplaćivani doprinosi”, kazao je on.

Na desetine turističkih poslenika u Kolašinu jedinstveno je u ocjeni da će šteta od eventualnog neotvaranja skijališta Jezerine biti neprocjenjiva. Mnogi od njih još vraćaju kredite podignute za izgradnju smještajnih kapaciteta.

Nakon nevremena u februaru i propale turističke zime, ključ u vratima skijališta ove godne za vlasnike mini hotela i apartmana značio bi bankrot.

Sastanak bez direktora

"Na sastanku nije bilo zaključaka koji bi bili prezentovani javnosti. Sličan sastanak planiran je i za narednu sedmicu", rekla je Čukić

Informaciju da je prije nekoliko dana u organizaciji Saveza samostalnih sindikata CG, a na inicijativu zaposlenih na skijalištu održan sastanak sa predstavnicima Ministrstva turizma i održivog razvoja i glavnom republičkom inspektorkom Angelinom Međedović, Bulatović nije želio da komentariše.

Tom sastanku, navodno nije prisustvovao Šćepanović iako je bio pozvan.

On je tog dana u Kolašinu prisustvovao prezentaciji kolašinske turističke ponude njemačkih tur-operatora.

Iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove potvrdili su da je sastanak održan. „Na sastanku nije bilo zaključaka koji bi bili prezentovani javnosti. Sličan sastanak planiran je i za narednu sedmicu“, rekla je Iva Čukić iz te službe.

Bonus video: