Kolašin: Pomoćnik direktora potreban, iako se smanjuje broj đaka

Kolašinska osnovna škola ima 540 đaka, a normativ je da mora ima preko 600 za to radno mjesto
1382 pregleda 1 komentar(a)
Osnovna škola u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović, Dragana Šćepanović
Osnovna škola u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović, Dragana Šćepanović

Iako gradska kolašinska osnovna škola ne ispunjava uslove da ima pomoćnika direktora, početkom školske godine ipak je raspisan konkurs za to radno mjesto.

U Ministarstvu prosvjete potvrdili su da OŠ „Risto Manojlović“ ima pomoćnika direktora, ali nijesu precizirila zbog čega je napravljen izuzetak od pravilnika, jer je nova pomoćnica direktora izabrana nedavno, u vrijeme kad ta ustanova nije ispunjavala uslove da ima sistematizovano to radno mjesto.

„Normativ za sistematizovanje mjesta pomoćnika direktora škole je preko 600 učenika. Škola o kojoj govorite ima preko 540 đaka, ali ima pomoćnika. Njegovo radno mjesto je sistematizovano onda kada je škola imala preko 600 đaka“, kazala je PR Ministarstva Milica Lekić.

Ona napominje da „broj đaka u školama varira, pa će, u narednom periodu, u toj kao i u svakoj drugoj školi, sistematizacije izmjenama pratiti te varijacije“. Iz Ministarstva tvrde i da je „za školu od 540 đaka, pomoćnik značajna podrška u organizaciji“.

Na dodatna pitanje o razlozima da se zadrži, odnosno izabere novi pomoćnik u ustanovi u kojoj opada broj učenika, iz Ministarstva nijesu odgovorili.

Broj učenika tokom minulih 25 godina je prepolovljen: 1995. godine u tu školu išlo je 1.085 djece, dok ih je danas tek nešto više od 540, a ugašena su i neka područna odjeljenja.

Bonus video: