Kolašin: Predsjednici štrajkačkih odbora zatražili da vlast obezbijedi zaposlenima isplatu zarada

Predsjednici štrajkačkih odbora tvrde da je, kako su napisali, „rukovodstvo Opštine najviše zabrinuto za svoj i opstanak svojih partijskih istomišljenika“. U pismu Dožiću se navodi da se novac sa računa Opštine i Centra za kulturu „troši za partijske agitacije po Plavu, Rožajama i Petnjici“
95 pregleda 7 komentar(a)
Kolašin, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Kolašin, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 08.06.2015. 11:42h

Predsjednici štrajkačkih odbora lokalne uprave, službe zaštite i spasavanja i Centra za kulturu - Dragoljub Bukilić, Ivan Bulatović i Vlatko Bulatović, u otvorenom pismu šefu lokalnog parlamenta Aleksandru Dožiću, zatražili su da vlast ili vrati mandate ili obezbijedi zaposlenima isplatu zarada.

U otvorenom pismu iz štrajkačkih odbora podsjećaju da je Dožić, prije nekoliko dana, komentarišući kašnjenje garancije, koje Vlada treba da da za kreditno zaduženje Opštine, novinarima kazao da „usljed takvog stanja u lokalnoj upravi malo šta ili gotovo ništa ne funkcioniše“.

„Vaša je obaveza da sazovete sjednicu Skupštine opštine (SO) da konstatujete da lokalna uprava ne funkcioniše, čime bi omogućili Vladi da preuzme mjere u skladu sa zakonom. Mi samo tražimo plate, ništa drugo, na tome ćemo istajati, zato se štrajk i organizuje. Zbog toga mislimo da je krajnje vrijeme da radnicima obezbjeđujete plate ili zakažete sjednicu SO i vratite narodu mandate- navodi se u otvorenom pismu.

Predsjednici štrajkačkih odbora tvrde da je, kako su napisali, „rukovodstvo Opštine najviše zabrinuto za svoj i opstanak svojih partijskih istomišljenika“. U pismu Dožiću se navodi da se novac sa računa Opštine i Centra za kulturu „troši za partijske agitacije po Plavu, Rožajama i Petnjici“.

„U partijske svrhe koriste se vozila i vozači Opštine. To što je drugima zabranjeno i zbog čega kritikujete sve ostale, vama je dozvoljeno. Imate pare za partijske agitacije u svojim i partijama vaših koalicionih partnera, a nemate za plate radnicima. Direktno ste odgOvorni za naše dužničko ropstvo - optužuju iz štrajkačkih odbora čelnike lokalne vlasti.

Predstavnici radnika su napisali kako znaju da se dosta aktuelnih lokalnih funkcionera bavi privatnim biznisom, te da su oni „prebaclili na Opštinu svoje lične dohotke, poreze i doprinose, reperezentacije, dnevnice, gorivo, mobilene telefone“. To će, tvrde autori otvorenog pisama, lokalnu upravu tokom četvorogodišnjeg mandata koštati više od milion eura.

Većina zaposlenih u Opštini, Centru za kulturu i službi zaštite i spasavanja, kako je ranije najavljeno, počeće štrajk 15. Juna. Imaju samo jedan zahtjev- da im se odmah ispalate sve dužne plate. U opštinskoj administraciji i službi zaštite zaposleni nijesu primili po 12, a u Centru čak 16 zarada.

Izvršna vlast čeka garancije od Investiciono razvojnog fonda (IRF) za kreditno zaduženje od 7 miliona eura, čime bi bile izmirene obaveze prema zaposlenima, dobavljačima i vraćeni raniji „nepovoljni“ krediti. Zaduženjem bi se riješio i problem višegodišnje blokade opštinskog računa. Čelnici sadašnje vlasti, za razliku od svojih predhodinka, odlučno odbijaju da posluju, pa i i isplaćuju zarade preko „paralelnih“ računa.

Bonus video: