Kolašin: Predstavnici EK, EIB-a i PROKON-a obišli lokacije na kojima je planirana izgradnja kolektora i kanalizacione mreže

Prije 25 godina u Kolašinu je izgrađeno manje od tri i po kilmomtra kanalizacione mreže i dvije „lagune“ na Brezi, koje su , koje se i sada koriste za “privremeno skladište otpadnih voda"
1214 pregleda 0 komentar(a)
Sa obilaska, Foto: Opština Kolašin
Sa obilaska, Foto: Opština Kolašin

Predstavnici Evropske komisije, Evropske investicione banke i PROKON-a (Nacionalne jedinice za implementaciju projekata u obalasti zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture) obišli su lokacije na kojima je planirana izgradnja postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kolašinu.

Realizacija tih značajnih projekata tek predstoji, a prema postojećoj dokumenataciji koštaće oko pet miona eura.

Sastanak sa predstavnicima kolašinske lokalne uprave i obilazak lokacija, kako je kazala direktorica PROKON-a Sanja Mugoša, organizaovan je u okviru redovne misije Evropske investicione banke.

“Razmatrana su sva otvorena pitanja i preduslovi za raspisivanje tendera i izgradnju postrojenja, koje je neophodno za Kolašin kao turistički centar. Na zahtjev Evropske komisije i zahtjev Evropske investicione banke urađena je revizija studije izvodljivosti, Na osnovu revizije, koju su konsulatanti predstavili. Treba izabrati rješenje koje će biti anprihvatljivije sa aspekta lokacije, izvodnjivosti, održavanja i finansiranja, lokacije i troškova investicije", rekla je ona nakon sastanka.

Kolašin obilazak
Sa sastanka(Foto: Opština Kolašin)

Prije 25 godina u Kolašinu je izgrađeno manje od tri i po kilmomtra kanalizacione mreže i dvije „lagune“ na Brezi, koje su , koje se i sada koriste za “privremeno skladište otpadnih voda”. Nakon te prve faze radovi nikad nijesu nastavljeni.

Prije sedam godina, lokalna uprava je inicirala izradu studije procjena uticaja na životnu sredinu postrojenja i kolektora za pročišćavanje otpadnih voda, čija je izgradnja planirana na Bakovićima.

Tada su rekli da će izgradnja kolektora zavisti od „prioriteta Vlade prema kojima se ulaže u komunalnu infrastrukturu“. Studijom izvodljivosti za kanalzacioni kolektor, koju je prije pet-šest godina, radila engleska firma VIG internacional prikazana su tri modela sistema za prečisšćavanje voda. Opština je tada bio najprihvatljiviji onaj koji je podrazumijevao „kompromis sredstava i pokrivanja oblasti“, pa su najavljivali i da će ga uvrstiti u zvaničnu urbanističku dokumentaciju.

Trasa koja ide ka toj lokaciji gdje su lagune trebalo bi da predvidi ukopavanje tog kanalizacionog toka, odnosno, glavnog kolektora sakupljača, ispod korita Tare i da odvede do koja se nalazi na sastavnici te i rijeke Plašnice. Istovremeno, planskim dokumentima je predviđeno da na mjesti sadašnjeg privremneog skaladišta na Brezi budu izgrađeni sportsko rekreativni sadržaji.

Bonus video: