Kolašin: Sakupljaju pare za pomoć Božidaru

Božidar je bez sposobnosti da komunicira, diše pomoću otvora na dušniku, a ugrađen mu je katetar u trbušnom zidu preko kojeg se jedino može hraniti
139 pregleda 3 komentar(a)
Božidar Rakočević, Foto: Dragana Šćepanović
Božidar Rakočević, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.03.2016. 20:06h

Na inicijativu direktorke kolašinskog Doma zdravlja Dragice Popović, kod Societe Generale banke Montenegro otvoren je žiro-račun za prikupljanje novca koji bi porodici Rakočević pomogao u liječenju tridesetsedmogodišnjeg Božidara.

Božidar je od 2006. godine u stanju “budne kome” i bez bitnijih pomaka u liječenju, nakon saobraćajne nesreće u kojoj je zadobio višestruke povrede.

O njemu u kućnim uslovima, zbog lošeg zdravstvenog stanja i starosti njegovih roditelja, najviše brinu dvije tetke i brat.

Novac se može uplatiti na žiro-račun 550-0420100015829-14.

Božidar je bez sposobnosti da komunicira, diše pomoću otvora na dušniku, a ugrađen mu je katetar u trbušnom zidu preko kojeg se jedino može hraniti.

Koordiniranim aktivnostima ministarstava rada i socijalnog staranja i zdravlja, odnosno, kolašinskog Doma zdravlja, a nakon pisanja “Vijesti”, Rakočeviće je minulog vikenda posjetio tim ljekara.

Nakon te posjete obezbijeđen je redovan dolazak fizioterapeuta, a kolašinski Dom zdravlja će obavljati svakodnevnu sterilizaciju prevojnog materijala koji je potreban za njegu mladića.

Popovićeva je saopštila da će Ministarstvu zdravlja biti predočena i molba porodice da se ponovo preispita njihov zahtjev za Božidarevo liječenje na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

U toj ustanovi Božidar je o trošku porodice bio smješten dva puta, po desetk dana.

Konzilijum ljekara Kliničkog centra Crne Gore dva puta je odbijao da izda uput za liječenje mladića na VMA o trošku države.

Kako Božidareva tetka Milka tvrdi, tokom boravka u Beogradu logoped je nagovijestio da bi, uz redovne vježbe, moglo biti napretka kada je riječ o mladićevoj verbalnoj komunikaciji.

“To koliko smo samostalno do sada mogli da platimo, nije bilo dovoljno da napreduje. Apelujemo na Ministarstvo da se još jednom preispita odluka o liječenju o trošku države našeg bratanca u Beogradu”, kazala je ona.

Bonus video: