Kolašin traži način da zadrži stanovnike

Kako su istakli stručnjaci, od 1961. do 2011. grad je izgubio oko 50 odsto stanovništva, što je ogromna disproporcija sa trendovima u Crnoj Gori i Evropskoj uniji
85 pregleda 0 komentar(a)
kolašin, Foto: Arhiva Vijesti
kolašin, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.12.2011. 09:58h

Predstavnici obrađivača Prostorno-urbanističkog plana opštine Kolašin, konzorcijuma “IBI” iz Toronta i podgoričkog Centra za arhitekturu i urbanizam, stručnoj javnosti i građanima prezentovali su treću fazu tog dokumenta. Ta faza se odnosi na ekonomski razvoj Kolašina u narednih 15 godina i u okviru nje projektovana su tri moguća scenarija.

Kako je kazala Dragana Šuković iz Centra za arhitekturu, tri načina na koja bi Kolašin do 2025. mogao napredovati ekonomski mogu se kombinovati ili odabrati jedan od njih, a učešće javnosti, kao i u dosadašnjim fazama izrade PUP, imaće značajnu ulogu.

Prema riječima projekt menažera PUP Kolašina Nenada Kovačevića, demografija je jedno od ključnih segmenata plana.

“Od 1961. do 2011. ovaj grad je izgubio oko 50 odsto stanovništva, što je ogromna disproporcija sa trendovima u Crnoj Gori i Evropskoj uniji. Analizom starosne strukture primijetili smo da je radno sposobna populacija ta koja odlazi. Nivo obrazovanja u Kolašinu je ispod nacionalnog prosjeka”, kazao je Kovačević.

Kako je dodao, stručnjaci koji su obrađivali PUP šansu za razvoj Kolašina vide u promociji tog grada kao međunarodnog turističkog centra, sa cjelogodišnjom ponudom, ali i razvijenom poljoprivredom.

Tri scenarija

“Kolašin mora da se kroz turizam i agroindustriju izdvoji kao prepoznatljiva destinacija za investitore”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, u okviru prvog scenarija agresivnog rasta, koji je prilično ambiciozan, radilo bi se na intenzivnom jačanju smještajnih kapaciteta i ogromnom investiranju u infrastrukturu. To bi podrazumijevalo i pet puta povećane kapacitete sistema za prećišćavanje vode.

Tim scenariom bilo bi otvoreno i 14.000 novih radnih mjesta, a broj stanovnika u periodu na koji se projekcija odnosi povećao bi se na 35.000.

“S obzirom na sadašnje stanje u Opštini koja je prezadužena i mala, održivi rast opštinskih centara, odnosno drugi scenario je dobar odgovor na neke od tih problema. U tom scenariju izabrali smo centar grada i četiri lokacije - Jezerine, Žirke, Trunića do i Smrčje, koje će davati mogućnost za organski razvoj i iskorišćavanje potencijala”, rekao je Kovačević.

Taj model omogućava da se u narednih sedam godina radi na zadržavanju stanovnika, a za 14 povećanju stanovništva za 1.600.

Treći scenario podrazumijeva znatno niža ulaganja u infrastrukturu. Stopa zaposlenosti bila bi na nacionalnom nivou od 32 procenta. Fokus u tom scenariju je na razvoju Breze, Smajlagića Polja i Jezerina.

Kako se čulo na jučerašnjoj prezentaciji, PUP će biti završen u drugoj polovini naredne godine.

Bonus video: