Kolašin: Troje radnika tužilo turističku organizaciju - Vijesti.me
NA SUDU TRAŽE 15 NEISPLAĆENIH ZARADA

Kolašin: Troje radnika tužilo turističku organizaciju

“Osim hotela 'Bjanka', koji redovno uplaćuju boravišnu taksu, svi ostali hoteli u gradu i 45 registrovanih privatnih smještaja su u periodu od maja do septembra ove godine uplatili ukupno 778 eura

Kolašin grad
Kolašin grad (Foto: Wikipedia Commons)

Troje od petoro  zaposlenih u Turističkoj organiziji (TO) Kolašin pokrenulo je sudski postupak kako bi naplatili 15 zarada koje im duguje poslodavac. 

Tvrde da su posljednju platu primili za jul prošle godine i da lokalna uprava pogrešnim odlukama pogoršava stanje u TO Kolašin.

Kažu da je “lokalna uprava ukinula TO pravo da naplaćuje boravišnu taksu”.

Ocijenili su da neažurnost vlasnika smještajnih kapaciteta u Kolašinu, kada je riječ o toj obavezi, dodatno  otežava funkcionisanje TO.

“Osim hotela 'Bjanka', koji redovno uplaćuju boravišnu taksu,  svi ostali hoteli u gradu  i 45 registrovanih  privatnih smještaja  su u periodu   od maja do septembra ove godine   uplatili ukupno 778 eura...

Ogroman broj neregistrovanih objakata za privatni smještaj radi nesmetano godinama, a TO je više puta upoznavala turističku inspekciju sa tom činjenicom”. 

Lošoj naplati, kako tvrde, kumovala je i nezainteresovanost lokalne  uprave koja je ukinula radna mjesta za dva turistička inspektora.

Direktorica TO Slađana Kršikapa  minula dva dana nije odgorala na telefonske pozive, a prema nezvaničnim informacijama na godišnjem je odmoru. 

Sekeretar za finansije Goran Rakočević kazao je “Vijestima” da TO nikad više nije dobijala iz opštinskog budžeta nego u minule dvije godine. 

On tvrdi da je naplata boravišne takse mnogo ažurnija nego ranije. 

“Povodom navoda da sve prihode, kontrolu i naplatu boravišne takse vrši lokalna samouprava, mogu samo reći da je to čista glupost... Dugovanja i potraživanja TO su pitanja za direktoricu. Sve što je lokalna uprava radila je apsolutno jasno i čisto”.

Naglasio je da su iz opštinske kase vraćeni dugovi za zarade i razlike iz 2008. godine, kredit TO od 12. 000 eura i da su izmirene obaveze za poreze i doprinose na zarade zaposlenih, što ranije nije bio slučaj.