Kolašin: Turistički centar i dalje bez autobuske stanice

Vlasnik lokacije na kojoj se nalazi nedovršena građevina od 2000 kvadrata, planirana za autobusku stanicu je vlasnik preduzeća “Županovac” Radoš Marković
89 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2014. 15:55h

Osposobljavanje i uređenje autobuske stanice biće jedan od prioriteta lokalne vlasti, rekao je “Vijestima” predsjednik Skupštine opštine Aleksandar Dožić

Opština radi na nalaženju načina da se radovi koji su prekinuti prije šest godina nastave. Vlasnik lokacije na kojoj se nalazi nedovršena građevina od 2000 kvadrata, planirana za autobusku stanicu je vlasnik preduzeća “Županovac” Radoš Marković.

On je 2008. godine započeo gradnju tog objekta, ali gaje kriza prekinula u poslu, a ni on ni lokalna uprava nijesu uspjeli da nađu partnera kako bi se zgrada buduće stanice završila. Lokalna uprava nije mogla da pomogne jer je već bila kreditno prezadužena.

“Ne treba zanemariti činjenicu da je Marković respektabilna sredstva do sada uložio u taj objekat i da gaje kriza spriječila da nastavi. Njemu sada treba pomoći da nađe partnera. Naravno, uz konsultacije i detaljan dogovor sa vlasnikom “Županovca” nastojaćemo da nađemo zainteresovane za javno-privatno partnerstvo. Nedopustivo je da turističko mjesto nema tako važan infrastrukturni projekat”, kazao je prvi čovjek kolašinske opštine.

Na planove da Kolašin dobije novu autobusku stanicu, nakon što je stara uništena u požaru, sada podsjeća samo nedovršeni dvospratni objekat.

Nepostojanje uređene autobuske stanice u Kolašinu godinama je jedan od velikih problema koji, kako kažu nadležni, ali i putnici, značajno šteti turističkom imidžu grada.

Za precizne informacije o redu vožnje zove se ili susjedni Mojokovac ili Podgorica, a većina autobusa, naročito onih prema Srbiji, čeka se na magistrali ispod Bablje grede ili kod starog motela.

Dožić je rekao da vlast treba da nađe način da se uredi gradska pijaca, koja je već 50 godina ista i skoro da nema ni osnovne uslove ni za prodavce ni za kupce. Jedan od planova Opštine je i da se objekat Doma učenika u Smajlagića Polju pretvori u mali ugostiteljski objekat.

Prevoznici ne svraćaju u Kolašin, info pult u kafani

"U Kolašin ne svraćamo”, obavještenje je koje obično putnici, naročito na dužim relacijama, dobiju od konduktera pri ulasku u autobus. Opravdanje autoprevoznika je da im se ne isplati svraćati na mjesto koje uopšte nije autobuska stanica i ne nudi nijednu staničnu uslugu. Putnicima su na raspolaganju dvije drvene klupe postavljene napolju, tik uz objekat u izgradnji. U međuvremenu je inspekcija rada stavila plombu na vrata trafičice u kojoj su se mogle dobiti informacije o redu vožnje. Telefon za informacije premješten je u obližnju kafanu, pa neupućenim putnicima polovične informacije daju konobarice.

Galerija

Bonus video: