Kolašin: Za plate milion, planiraju i nova zapošljavanja

Ostale naknade, prema nacrtu kolašinskog budžeta, koštaće građane skoro deset puta više nego što je po tom osnovu potrošeno lani
1775 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Na zarade zaposlenima u kolašinskoj Opštini i službama i ustanovama čiji je osnivač ove godine, sudeći prema nacrtu budžeta, biće potrošeno oko 963.000, što je za skoro 230.000 eura više nego tokom prošle godine.

Istovremeno, to je skoro trećina ukupnih rashoda iz opštinske kase. Kako piše u tom dokumentu, prihodi i rashodi u opštinskoj kasi projektovani su u iznosu od 3,6 miliona eura.

U obrazloženju nacrta budžeta izvršna vlast priznaje da planira nova zapošljavanja.

„Razlozi za uvećanje izdataka za zarade ogledaju se u neophodnosti zapošljavanja nedostajućeg broja izvršilaca na pozicijama ekspertskog kadra, u gotovo svim potrošačkim jedinicama... Zbog navedenog je tokom 2019. godine predviđeno je zapošljavanje određenog broja radnika na pozicijama koordinatora i savjetnika. Ova radna mjesta će biti predviđena novim aktima o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji“, piše u obrazloženju plana prihoda i rashoda.

Objašnjavaju i da će nova zapošljavanja obavljati „uz puno poštovanje principa racionalizacije i optimizacije“, prema prioritetima, u skladu sa zakonom i uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija. Oko 590.000 eura predviđeno je za kapitalne izdatke, što je oko 16 odsto budžeta.

Rashodi u okviru stavke „ostala lična primanja “ su skoro utrostručena, pa će u tu svrhu biti izdvojeno preko 122.000 eura. „Ostale naknade, prema nacrtu budžeta koštaće građane 74.000 eura, što je skoro deset puta više nego što je po tom osnovu potrošeno prošle godine.

Takođe, značajno su uvećani i izdaci za usluge, za šta će biti potrošeno 75.000 eura, u odnosi na lanjskih 30.000. Službena putovanja predstavnika lokalne vlasti će koštati građane 10.000 eura, dvaput više nego 2018. Izdaci po osnovu isplate ugovora o djelu su planirani na čak 21.000 eura, a dvaput su povećana i planirana sredstva za jednokratne socijalne pomoći.

Rad kabineta predsjednika Opštine koštaće građane približno 190.000 eura, što je za 50.000 više nego lani.

Novoformirani sekreterijat za društvene djelatnosti, na primjer, koštaće prbližno 611.000 eura. Međutim, smanjeni su troškovi sekreterijata za finansije, u okviru kojeg su, do prošle godine, obavljani i poslovi iz oblasti društvene djelatnosti.

Predlagači budžeta nijesu planirali da ove godine daruju polumaturante laptopovima, ali su predviđeli oko 2.000 eura za pomoć starim licima i pet puta više za djecu sa posebnim potrebama. Sudeći prema nacrtu budžeta, Kolašinci će dobiti i lokalni radio, a za nabavku opreme je predviđeno 10.000 eura.

Predlagači plana prihoda i rashoda u opštinskoj kasi, povećali su i podršku kolašinskom sportu, pa je sa oko 46.000 eura planirano finansiranje i klubova, ali i sportskih manifestacija. Trostruko su, kako tvrde predlagači, povećana i izdvajanja za poljoprivredu.

Izvorni lokalni prihodi u ukupnim prihodima budžeta učestvuju sa 735.500 eura, što je petina ukupnih prihoda. Prihodi, kako piše u nacrtu, transfere od Egalizacionog fonda iznose 3,1 milion eura.

Bonus video: